Trafikkulykken, som skjedde ved 13.30-tiden på Litlesotra i dag, har ført til køer i alle retninger i timevis. Klokken 18.30 var det fortsatt stillestående kø over Puddefjordsbroen, og bilister som ville hjem til Bergen vest kan foreløpig se langt etter å komme seg hjem uten å måtte stå timevis i kø.

Da bt.no tok en tur til Klostergarasjen i Bergen sentrum, var det mange måpende blikk og gapende munner å se da de fikk vite om ulykken og køene.

Vendereis fra garasjen

Mariann Persson (25) er en av dem som har bilen parkert i Klostergarasjen i Bergen sentrum. Da bt.no kom til garasjen, var hun på vei til bilen for å kjøre hjem til Knapskog på Sotra.

— Jeg hørte om ulykken på radio, og har allerede drøyd tiden min litt her i sentrum i håp om at det skal bli enklere å komme seg hjem nå, sier hun til bt.no.

Mens vi er til stede, blir disse planene raskt endret.

— Jeg snakket nettopp med min far, og han sa det var helt håpløst nå. Så da blir det middag i byen, sier hun.

Med hendene fulle av poser tar hun seg tid til å filosofere litt over ulykken og kaoset som følger.

— Det er jo tragisk. Det er dumt å ergre seg over en ussel kø når menneskeliv har gått tapt. Jeg skjønner godt at politiet trenger tid til å undersøke ulykkesstedet etter noe sånt, sier hun.

— Sånn er det bare

To andre som senere skal samme vei, er Trond Pettersen (42) og sønnen Sander (7).

— Vi vet allerede om det, og skal bare levere noe i bilen før vi går opp igjen. Jeg fikk en SMS av min bror om ulykken tidligere.

Med sønnen i hånden har han planen klar for en litt lengre kveld enn planlagt i sentrum:

— Vi går og spiser på en burgersjappe for å få tiden til å gå.

Verken han eller sønnen har sure miner selv om dagen blir forskjøvet med flere timer.

— Sånner det bare. Etterpå skal jeg hente mine tre andre barn også. Fire barn på byen, det blir gøy det, smiler Pettersen.

I kø over broen

  • Jeg har brukt en time fra toppen av Puddefjordsbroen til Nygård-siden av Damsgårdstunnelen, forteller drosjeeier Inge Frøyen til bt.no.

Frøyen hadde tur til Loddefjord for å henten en kunde og visste ikke om køen før han møtte veggen på Puddefjordsbroen klokken 16.30.

— Jeg fikk heldigvis kansellert turen og fikk snudd bilen på Nygård, sier Førøen.

Åpen barnehage

Ved Kårtveitpollen barnehage i Fjell kommune, holder de åpent for alle som ikke har rukket å hente barna sine innen stengetid klokken 17.

Denne gangen var det imidlertid bare ett barn, en gutt på drøyt ett år, hvor foreldrene ikke hadde rukket frem på grunn av køkaoset.

— Vi har fått en del telefoner fra frustrerte foreldre, men de fleste har vært flinke å ordne seg. De har fått venner og bekjente til å hente barna sine, sier Lars Hannevold, pedagogisk leder i Kårtveitpollen barnehage.

I barnehagen, som til vanlig huser nesten 90 barn, er det full forståelse for foreldre som måtte bli forsinket av situasjoner som dagens.

— Det er ingen som kan noe for dette, og vi holder åpent til alle er hentet, sier Hannevold til bt.no.

Den lille gutten har ifølge Hannevold hatt en veldig fin kveld i barnehagen.

— Han har ledd i en time nå, så han storkoser seg. Vi har bygget klosser og brukt lekestøvsuger. Vi er to voksne som tar oss av kun ham her nå, sier han.

— Opplevd dette før

Varaordfører i Fjell kommune, Georg Indrevik, forteller at kommunen har erfaring med slike situasjoner fra tidligere.

— Dette viser bare hvor sårbart systemet er, sier han og forteller at kommunen tidligere har vært i samtaler med Veivesenet om hvordan man best mulig kan omdirigere trafikken neste gang noe slikt skjer. Etter dagens trafikktilstand å dømme, har det ikke kommet i stand noen god avtale enda.

KONTAKT: Perssons nye planer påvirker også hennes venner og bekjente. FOTO: Silje Gomnæs
SMILER LIKEVEL: Trond Pettersen og sønnen Sander tar køkaoset med et smil. FOTO: SIlje Gomnæs