• Menn blir irritert, mens kvinner tenker på familieøkonomien, sier UP-sjef.

I løpet av påsken har Utrykningspolitiet tatt over 300 trafikksyndere i Hordaland. Og flere kan det bli, nå som trafikken ned fra fjellet er i ferd med å ta seg opp på påskens siste dag.

— Det har vært stor trafikk, så 300 er bare en liten promille av alle på veiene. Det er jo bra. Men vi har vært gode til å varsle og advare, og jeg synes det er merkelig at over 300 bilførere likevel skal oppføre seg på en slik måte at politiet blir nødt til å reagere, sier distriktssjef i UP, Leon Nordanger.

Han anslår at gjennomsnittsboten for fartsovertredelsene er på mellom 4000 og 5000 kroner. Det betyr at bilistene på Vestlandet har betalt godt over én million kroner for sine påskesynder.

- Hvordan reagerer folk når de blir stoppet?

— Det er en del menn som blir irritert på seg selv. Og hvis konen sitter ved siden av, blir hun ekstra irritert. Hun tenker kanskje på familieøkonomien, mens for ham går det mer på æren løs. Man reagerer litt ulikt ut fra om man er kvinne eller mann, sier Nordanger.

  • Følg påsketrafikken på bt.nos webkamera:

Danmarksplass | Puddefjordsbroen | Åsaneveien

16 mistet lappen

De aller fleste er stanset og bøtelagt på grunn av høy fart:

  • 273 sjåfører har fått et forenklet forelegg.
  • 30 personer er bøtelagt for manglende bruk av bilbelte.
  • 16 personer har mistet førerkortet — to for å ha kjørt ruspåvirket, én på grunn av høy fart og farlige forbikjøringer og de øvrige på grunn av høy fart. De er alle anmeldt.
  • Ytterligere åtte personer er anmeldt for forhold som ikke er relatert til veitrafikkloven - som narkotika, tyvegods og brudd på utlendingsloven. Distriktssjefen har ikke de historiske tallene for hånden, men har inntrykk av at det har vært «en påske på det jevne».

— Men når vi tar førerkortet fra 16 personer, to av dem for å ha kjørt ruspåvirket, så er det altfor mange, sier han.

  • Unngå køer! Få SMS-varsel når det oppstår køer eller veier må stenges i bergensområdet. Send BT TRAFIKK til 2077. Tjenesten koster to kroner per melding.

Ingen «dødspåske»

Ifølge statistikk fra Statens vegvesen skjer det gjennomsnittlig 33 alvorlige trafikkulykker i Norge i løpet av påsken. Trygg Trafikk fryktet en «dødspåske», men det har ikke vært dødsulykker i Hordaland eller Sogn og Fjordane så langt i påsken, noe Nordanger er meget glad for.

Han tror informasjon til publikum via media har virket forebyggende. Da han snakket om UPs kontroller i et radiointervju under folkeferden til fjells for en uke siden, oppsto det plutselig en «tørke» i en ellers jevn strøm av trafikksyndere.

Nå «advarer» han påskebilistene igjen:

— Vi følger trafikken utover ettermiddagen. Det var stor trafikk i går, og min erfaring er at de fleste drar hjem første påskedag. Men her jeg er på E39 er det nå ganske tett med biler inn mot sentrum, sier han.

Som på utfartsdagene er det spesielt på følgende veier og strekninger UP følger med:

  • E39, Bergen - Sogn
  • E16, Bergen - Voss
  • Fylkesvei 7, Trengereid - Brimnes
  • E134, Åkrafjorden I likhet med Statens vegvesen peker Nordanger ut strekningen fra Trengereid til Arna som den store flaskehalsen for påsketrafikken.

Reagerer menn og kvinner ulikt på fartsbøter? Syng ut i kommentarfeltet.