Tirsdag kveld ble det klart at Dag Inge Ulstein skal fronte Bergen KrF i valget neste år. Han er opptatt av at partiet skal gjøre seg kostbar for fremtidige samarbeidspartnerne.

Nominasjonsmøtet ble mindre spennende enn forventet da motkandidaten Marita Moltu trakk seg fra kampen i begynnelsen av møtet.

— Det var veldig raust det Marita gjorde. Jeg synes det forteller mye om KrF-laget. Vi har mange dyktige og engasjerte folk som ønsker å gi alt for KrF, og det er viktigere enn posisjoner. Jeg gleder meg til å samarbeide med Marita, sier Ulstein.

Smiger fra Ap

Nominasjonsmøtet ble ikke bare fulgt nøye i KrF. Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Harald Schjelderup tvitret en gratulasjon straks etter at møtet var avsluttet. "Bergen trenger et sentrum med dyktige politikere" skrev Schjelderup i tweeten sin, adressert til Ulstein, Moltu og tredjekandidat Rebekka Ljosland.

I forrige uke lovet Schjelderup KrF både ordføreren og stort politisk gjennomslag hvis partiet samarbeider med Ap etter valget. Ulstein reagerer slik på å være ettertraktet:— Vi får mange kjærlighetsbrev for tiden. Jeg takker for det. Hva skal jeg si? Vi er i utgangspunktet for fast følge. Men når det er sagt, så ønsker vi å bruke posisjonen vår til å påvirke politikken. Vi er vippeposisjon. Da er budskapet vårt at vi ikke må tas for gitt. Vi må få tydelig gjennomslag og politiske innrømmelser fra våre samarbeidspartnere.

— Dere sitter i budsjettforhandlinger med Høyre og Frp. Bruker dere frieriet fra Ap til å legge ekstra press på dem?- Nei, men vi har faktisk en vippeposisjon som gjør at vi må bli lyttet til. Da er det kjekt at mange er på tilbydersiden. Om vi kan bruke det til å få gjennomslag, så gjør vi det.

Håper på syv i bystyret

- I vår skal KrF diskutere strategien frem mot valget. Nå er dere knyttet til borgerlig side. Vil du anbefale at partiet løser opp den tilknytningen?

— Dette er en diskusjon som skal tas i lokallag og i representantskapet. I dag har vi et tydelig signal om at vi er på borgerlig side, og det er ikke kommet et linjeskifte så langt. Men dette handler jo om hvor mye gjennomslag vi får for politikken vår.

- Hvilke saker er viktige å få gjennomslag i?

— Jeg vil ikke snakke om budsjettforhandlingene. Men generelt er opptatt av å gjøre Bergen varmere, rausere og grønnere. Det betyr at klima og miljøsaker er veldig avgjørende for oss. Det er også saker innen sosialfeltet. Så har vi saker der vi har hatt et godt samarbeid med høyresiden, nemlig næringspolitikk og å legge til rette for gründere og innovasjon. Vi er et sentrumsparti, og da har vi tilknytning i begge retninger.

- Hva er målet for KrF i valget?

— Jeg håper vi blir flere i bystyret enn i dag, da vi har fire. På 90-tallet var det syv KrF-representanter. Det kan jo være et passe hårete mål.

Moltu kan bli ordfører

- Du blir en av mange menn som er listetopper for bergenspartiene. Så langt har seks av syv topplasseringer gått til menn. Hva skyldes det, tror du?

— Det er vel litt tilfeldigheter. Vi i KrF hadde Lisbeth Iversen som listetopp ved de forrige valgene, og også de andre partiene har hatt dyktige kvinner på topp. Dessuten opplever jeg at vi er et lag av toppkandidater, ikke bare én på topp. Marita er KrFs ordførerkandidat, mens jeg er byrådslederkandidat.

- Men du blir vel neppe byrådsleder?

— Nei, da må nok KrF gjøre et brakvalg større enn jeg tror er mulig. Men vi vil bruke posisjonen vår til å få makt og innflytelse, så får vi se.

Dersom KrF går inn igjen i koalisjon enten med Ap eller høyresiden i bystyret, så gjenopptar de tradisjonen med at KrF alltid er med å styre Bergen. Da KrF gikk ut av byråd i juni, brøt de 39 år med en sammenhengende maktposisjon i Bergen. Tradisjonelt har KrF også hatt et svært godt grep om ordførerkjedet. Neste KrF-ordfører kan altså bli Marita Moltu.

Schjelderup: - Gratulerer alle

Harald Schjelderup presiserer at det ikke bare er KrFs toppkandidater som har fått twitter-gratulasjon av ham.

— Jeg gratulerte Erlend Horn også, da han ble valgt til Venstres toppkandidat. Og jeg sendte en gratulasjon til Martin Smith-Sivertsen da det ble klart at han blir Høyres listetopp og ny byrådsleder. Men han er ikke på twitter, så da måtte jeg sende sms.

Han har følgende kommentar til Ulsteins uttalelser:

— KrF må selvsagt gjøre sitt eget valg. Jeg glad for at de ser begge veier, og er åpen for å vurdere samarbeid med oss. Vi kan ikke gjøre annet enn å peke på de politiske mulighetene i et slikt samarbeid, sier Schjelderup.