Er du en av dem som stadig vekk løper for å legge mer penger på parkometeret? Eller som får bot fordi du kommer fem minutter etter at tiden er gått ut?

Nå vil parkeringsbransjen hjelpe deg slik at du slipper nettopp dette. De nye parkeringsforskriftene som skal være klare i 2012, inneholder nemlig betalingsordninger som vil gjøre hverdagen mye enklere for bilister.

Daglig leder i bransjeforeningen Norpark, Egil Østvik, er spesielt opptatt av at folk snart får betale når de kjører fra parkeringsplasser på gategrunn, i stedet for å betale i forkant.

— Du trekker kortet når du parkerer og trekker kortet igjen når du drar. Slik betaler man kun for den eksakte tiden man står parkert, sier Østvik.

— Når du trekker kortet får du en billett som skal legges synlig i vinduet slik at parkeringsvaktene kan se at du har registrert parkeringen din.

Østvik forteller at denne ordningen eksisterer i noen byer allerede, som for eksempel i Mandal. Den største utfordringen med ordningen er at folk glemmer å trekke kortet når de drar.

— Vi har hatt et eksempel på en bileier som måtte betale for 14 dager i stedet for noen timer, sier han.

Jeg tror absolutt at GPS-parkering er fremtiden.

Egil Østvik, daglig leder i Norpark.

Kommer snart til Bergen

Bergen Parkering jobber med å få dette til et par steder i byen. Først ut er p-huset ved Akvariet på Nordnes, der ordningen vil være på plass i løpet av våren.

— Jeg tror dette er et fremskritt med tanke på publikum, i alle fall dersom en skal stå en stund som ved Akvariet, sier seksjonsleder ved Bergen Parkering, Arvid Heggestad.

Når dette er på plass slipper en å avbryte besøket på Akvariet for å putte mer penger på parkeringsautomaten. I stedet skal en altså betale når en kjører ut av p-huset.

I dag kan man kan bruke kredittkortet når en kjører inn og ut av Bygarasjen og Klostergarasjen. Men Heggestad presiserer at det her er snakk om et bomsystem. P-huset på Nordnes kan sammenlignes med en parkering på gateplan.

Ifølge Heggestad er dette mulig å få til på gateplan i Bergen. Men da må dagens parkeringsautomater oppgraderes. Når det skjer er mer usikkert.

Autopass-parkering

Parkeringsbransjen har også store planer for autopassbrikken. De ønsker at man skal kunne bruke brikken også til å betale parkering. I utgangspunktet ser Østvik i Norpark for seg at brikken kan brukes når man parkerer i et parkeringsanlegg.

— Brikken blir registrert i det du kjører inn og ut av anlegget. Fakturaen får du i posten, sier han.

Heggestad i Bergen Parkering har hørt om dette og sier at det ikke er unaturlig å gå i denne retningen.

— Jeg kjenner ikke til at dette er i bruk i dag. Men på sikt tror jeg at dette er mulig, sier han.

Ifølge Østvik er det en del utfordringer også ved denne ordningen.

— For det første er autopassparkering en stor investering. Samtidig kan systemet ikke brukes ved parkering på gaten, sier han.

Mobilparkeringen

En annen ordning som skal inn i de nye parkeringsforskriftene, er mobilparkering.

Her i Bergen har det vært mulig å parkere med mobiltelefonen i mange år.

— Vi tilbyr mobilparkering i dag gjennom Easypark, sier Heggestad.

Ordningen virker slik at bilistene starter og stopper parkeringen med mobiltelefonen. Og parkeringsvaktene kan kontrollere parkeringsstatus med en mobil strekkode. Heggestad forteller at ordningen kun kan brukes på offentlige parkeringsplasser på gategrunn.

— Jeg er positiv til ting som kan gjøre det enklere for folk når de skal parkere, sier han.

Drømmer om GPS-parkering

En ordning som ligger litt lenger frem i tid, er GPS-parkering. Parkeringsbransjen drømmer om at man skal kunne parkere bilen sin hvor som helst i landet. GPS’en registrerer hvor du står og hvor mye det koster å parkere på stedet. Fakturaen kommer i posten.

— Jeg tror absolutt at GPS-parkering er fremtiden. Men jeg tror ikke man klarer å få det til før om en god del år, sier daglig leder i Norpark.

Østvik forteller at Danmark og Sverige alt er i gang med å se på denne ordningen.

— Dette er land vi samarbeider godt med og vi følger nøye med på hva de gjør, sier Østvik.

Heggestad i Bergen Parkering er absolutt positiv til dette.

— Hovedprinsippet er at vi må henge med i utviklingen og tilpasse tilbudet deretter. Hvis vi kan gjøre det lettere for folk er det bra, sier han til bt.no.

Hva synes du om de nye betalingsmåtene? Si din mening i kommentarfeltet under.

HISTORISK: Parkeringsautomaten kan bli historie når GPS-parkeringen kommer til landet. TEGNING: KNUT NERHEIM BERG
ENKLERE PARKERING: Egil Østvik, daglig leder i Norpark vil gjøre parkeringshverdagen enklere for bilistene.FOTO: NORPARK