Han leder analyse— og registerseksjonen ved Hordaland politidistrikt, og er bekymret over at nattelivet i Bergen blir konsentrert til små, folketette områder.

— Vi ser at området der volden øker mest, er på Torget. Der er det nå 7-Eleven-kiosker på begge sider av Torget Music Pub. I tillegg er det både drosje- og bussholdeplass. Hele området er en eneste stor risikosone for vold, sier Ørn.

Frykter køene

Ifølge politiet får slåsskamper sjelden utvikle seg inne på utesteder. I stedet støter bråkmakerne sammen mens de står i kø for å få taxi eller nattmat.

— Politiet ønsket ikke å ha den nye 7-Eleven-kiosken på Torget. Før dro man hjem og spiste, etter å ha vært på byen. I dag treffes de som kranglet i baren på en døgnåpen kiosk senere på natten - så smeller det, sier Ørn.

Taxikøer er ikke bare en kilde til frustrasjon for dem som vil komme seg hjem fra byen - køene bekymrer også politiet.

— Sentrumsområdet der det meste av volden skjer er bare om lag 900 meter langt og 100 meter bredt. Vi ønsker å få flyttet drosje- og bussholdeplassene bort fra denne lysløypen, for å unngå en økt fortetting av folkemengder, sier Ørn.

Hadde det vært opp til politiet, ville også utestedene blitt spredt mer rundt i sentrum.

— De som vil starte et nytt utested, vil naturlig nok legge det midt i smørøyet, men når man gir skjenkebevillinger, bør man se om det er mulig å spre utestedene mer, sier politiførstebetjenten.

Han understreker at det ikke er antallet utesteder som opptar politiet, men hvor lenge de har åpent.

— Vårt hovedønske er at utestedene stenger tidligere, og gjerne en gradering av åpningstid slik at ikke alle skal hjem på likt. Vi vil at ytterst få skal ha åpent så lenge som til 01.30, sier Ørn.

Problemplassene

I politiets statistikk skiller flere steder i sentrum seg ut som problemområder. Dette er noen av tiltakene politiet ønsker:

  • Torget/Vågsallmenningen:

— Drosje- og bussholdeplassene bør flyttes bort. Politiet er kritiske til antallet døgnåpne kiosker i området, og det har lenge vært altfor mørkt der, slik at politipatruljene ikke får oversikt, sier Ørn.

  • Vestre Torggate:

— Et gjennomgangsområde der det er ganske trangt. I tillegg til en drosjeholdeplass, er det en 7-Eleven-kiosk som har en av de mest brukte minibankene i Bergen. Dessuten er det mange utesteder i gaten og smugene bak. En slik flaskehals er et risikoområde, og drosjeholdeplassen bør i det minste flyttes, sier analyselederen.

  • Ole Bulls plass:

— Drosjeholdeplassen utenfor Wesselstuen burde vært flyttet. Det er ingen sperrer eller markerte områder som ordner køen der. Det går sikkert greit om dagen, men om natten - når 90 prosent av dem som vil ha taxi er fulle og trøtte - blir det problemer. Det er dessuten kronglete for drosjene å kjøre der, samtidig som det er mye folk, sier Ørn.

  • Andre risikoområder:

— Det er vanskelige forhold ved Kvarteret fordi det er svært trangt ved inngangen, samtidig som det er veldig stor aktivitet her. Det er vanskelig å gjøre noe med plassen der, så det er en stor utfordring for vaktene å holde orden på køen, sier Ørn.

— Ved Fotballpuben er det veldig dårlig belysning. I tillegg har gravearbeid gjort området uoversiktlig, sier Ørn.