Klokken er ti over halv ett natt til tirsdag 27. juli i år. Laksevåg senter har vært stengt i flere timer, men inne på senteret piler tre maskerte personer opp rulletrappen.

De har brutt opp en ståldør på baksiden av senteret. Deretter har de brutt opp en gitterport for å komme seg inn på senterets fellesareal.

Våken vekter

Ti sekunder etter tyvene stormer opp rulletrappen, går alarmen og tyvene får det like travelt med å komme seg ut.

De kommer seg unna. Politiet vet ikke hvordan, men de har likevel et bra spor. En vekter har observert en person med en utenlandskregistrert bil som har parkert ganske merkelig utenfor senteret. Mannen, en 37 år gammel rumener, blir pågrepet av politiet, mistenkt for å være sjåfør for innbruddsgjengen.

Mobilen hans er full av telefonnumre som gjør at politiet senere kan innkassere en kvartett med rumenere som nå er tiltalt både for løping i nattens mulm på Laksevåg senter og for gullsmedbrekket hos gullsmed F. Lohne på Oasen natt til 16. juli i år.

Kriminelle eksperter

Politiets etterforskning av rumenerne er klassisk for den nyopprettede gruppen på Sentrum politistasjon, som etterforsker mobile vinningskriminelle.

Siden gruppen ble startet i april i år, har de fått kloen i 42 personer de mener bedriver omreisende skurkevirksomhet.

Hoveddelen av personene er østeuropeere, hovedsakelig fra Litauen, Polen og Romania. De er kriminelle eksperter på skimming av minibanker, saging, brekking og boring gjennom vegger og tak, robbing av boliger og salg av juggel og verdiløst skrap.

Etterforskningsleder Johannes Råen peker på flere årsaker som gjør at Hordaland politidistrikt nå står sterkere i kampen mot mobile vinningskriminelle:

  • Systematisk og målrettet politiarbeid innenfor et spesialfelt.
  • Gruppen består av personer som har erfaring og kunnskap fra politiets etterretningsarbeid mot norske vinningskriminelle.
  • Alle tyverier som nå skjer i distriktet blir sjekket opp mot lignende tyverier over hele landet.
  • Politiet er raske med å etterlyse potensielle skurker internt i politiet.
  • Etterforskerne er raske med å legge inn alle opplysninger i politiets nasjonale etterretningsregister, og sammenligner tyverimetoder.
  • Politiet gir blaffen i egne distriktsgrenser. — Før satt politiet mer på gjerdet og tok kun saker innenfor eget distrikt. Nå kan vi også etterforske saker som har skjedd i Trøndelag, dersom vi får tak i dem i vårt distrikt, sier Råen.

**Les også:

-Lett å stjele i Norge**

Robbet mens naboen så på

Et boliginnbrudd i Nordhordland siste helgen i oktober, viser hvordan politiet jobber.

— Naboene var vitne til innbruddet, men visste ikke at huseierne var på ferie, og trodde det var eierne selv som holdt på inne i huset, forklarer Råen.

Innbruddet ble sjekket opp mot andre lignende brekk i hele landet fordi det har likhetstrekk med metodene til mobile vinningskriminelle.

  • Vi har ikke noen mistenkte foreløpig, men legger inn alle detaljer og er på vakt om det skulle dukke opp noe lignende, sier Råen.

Flere av de omreisende skurkene har helt bestemte metoder for hvordan de skal finne ut om et hus er tomt eller ikke. En typisk fremgangsmåte er å banke på dørene og dikte opp et spørsmål dersom noen åpner.

Dersom ingen svarer, kan tyvene bryte seg inn og plukke med seg verdisaker.

  • For to år siden hadde vi tre litauere som gikk fra dør til dør og spurte etter vann til bilen. De var ikke smartere enn at de spurte om det samme hos den ene naboen etter den andre. De brukte den samme metoden på sin reise sørover, og ble på bakgrunn av metoden dømt for over ti innbrudd, sier Råen.

Politietterforskeren mener Hordaland politidistrikt vil tjene på opprettelsen av sitt spesialteam.

  • Vår innsats er målrettet og den virker. Det blir feil å si at vi har full kontroll, men miljøet er ikke større enn at det også ryktes at politiet slår hardt ned på denne form for kriminalitet, sier Johannes Råen.
MILLIONBREKK: Gull og diamanter for over 1,2millioner forsvant under innbruddet hos GullsmedLohne i Oasen kjøpesenter i juli. En av rumenernesom er tiltalt for gullbrekket, er også mistenkt forinnbruddet i Laksevåg senter noen uker senere. FOTO: Overvåkingskamera/politiet
OVER GRENSEN: Fire litauere ble pågrepet i Sverige med varebilen full av tyvegods. Etter soning i Sverige ble de utlevert i Norge mistenkt for grovt tyveri fra Jernia på Voss. FOTO: Politiet