Onsdag hadde samferdselsavdelingen i fylket møte med representanter fra drosjenæringen, Tide, Skyss og Statens vegvesen, i tillegg til politiet. Der diskuterte de hva som må til for at julebordsgjestene kommer seg trygt hjem etter endt fest. Næringen har fått kritikk den siste tiden for at det ikke har vært nok biler på veien når kundene trengte taxi.

— Et godt møte, sier Robert Aasmul, innehaver av Taxi 1.

Stengte gater

Han får støtte fra Jan Tennfjord i Norgestaxi.

— Jeg tror vi skal løse oppgaven. Det skjer fra neste helg, sier han.

Det blir stengte gater i sentrum. Det vil si at privatbiler får ikke kjøre inn Veiten eller Torggaten ned mot Torgallmenningen. Det kommer til å stå uniformert politi og se at ikke privatbiler kjører inn her.

— På den måten skal drosjene komme lett til og fra holdeplassene, sier Aasmul.

Prioriterer bestillinger

Drosjenæringen prioriterer gjester som venter på holdeplass, fremfor dem som praier taxi langs veien.

— Vi skal være lojale mot holdeplassene, sier Aasmul.

Kunder som bestiller drosje per telefon skal også stå langt fremme i køen.

- Det har vært fokus på voldtekter den siste tiden, spesielt i Oslo. Vi vil at de som ønsker drosje fra stedet de er på, skal få bil uten å måtte vente for lenge, sier Aasmuul.

Mange velger buss eller Bybane hjem fra festen i Bergen sentrum. Bybanen skal gå hyppigere mellom 01.30 og 06.00. Dessuten skal det gå oftere nattbusser ut av sentrum, får bt.no opplyst.

Politiet kommer også til å flere folk på gaten.

Gløgg fra Bergen Taxi

— Jeg oppfordrer de som skal ta drosje til å benytte seg av holdeplassene på Bryggen, Vetrlidsallmenningen og Ole Bull. Det blir ingen nye, midlertidige holderplasser, sier Tennfjord.

Drosjesentralene kommer også til å drive holdningskampanje for å få flest mulig sjåfører bak rattet når det koker som verst.

I år som i fjor blir det også mulig å få en styrkedrikk utpå natten.

— Våre kolleger i Bergen Taxi stiller med mannskap og serverer gløgg på Ole Bull, Bryggen og Vetrlidsallmenningen, sier Robert Aasmul.

Er det fornuftlig å stenge privatbiler ute fra deler av bykjernen? Si din mening i kommentarfeltet!

BORT MED BILENE: Torggaten er en av gatene som blir forbudt område for privatbiler nattestid. ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN