Byrådet har lovet å bruke milliarder på skole de neste fire årene, samtidig som utgiftene stiger på de fleste områder. Men skattefesten som kommunene har opplevd går mot slutten, viser alle prognoser.

— Det blir en utfordring å få alle satsingene på plass. Da må vi skape rom for å få det til, og finne måter der vi kan få enda mer ut av ressursene, sier den nye finansbyråden fra Høyre.

Hva det innebærer, ønsket hun ikke å være konkret på, bare timer etter utnevnelsen.

— Jeg har selvsagt tanker om det, men vil diskutere med mine kolleger før jeg går ut i media.

Kaninen i hatten

Meyer var byrådsnavnet som overrasket de fleste i går. Da byrådsleder Monica Mæland dro kaninen opp av hatten, satt Meyer selv i Risør, på feriestedet som er eid av ektemann og tidligere Høyre-statsråd Victor Norman.

— Monica Mæland ringte meg tidlig i uken og spurte om jeg ville bli finansbyråd. Jeg trengte litt tenketid, men ikke mye. Etter et par timer ringte jeg tilbake og sa ja.

— Hvorfor?

— Det er en sånn jobb man ikke kan si nei til. Jeg får brukt både mitt samfunnsengasjement og bakgrunnen min som økonom og fra rikspolitikken.

Meyer er førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole. Hennes spesialfelt er fusjoner og oppkjøp i næringslivet. Hun sitter i programkomiteen til Høyre, og sier hun har vært medlem av partiet «i mange år». For øvrig er den politiske erfaringen fra tiden som statssekretær for hennes nåværende ektemann.

Vil ikke snakke om mannen

I januar 2003 sluttet Meyer som statssekretær, etter at statsminister Kjell Magne Bondevik hadde blitt varslet om at hun og Norman hadde et forhold. Norman gikk av et drøyt et år senere. Da var forholdet mellom dem blitt offentlig kjent, men begge benektet at det startet før Meyer gikk av. I fjor giftet de to seg. Meyer vil ikke svare på om hun vil lytte til ektemannens råd.

— Alt som angår at jeg er gift med Victor Norman, tilhører privatlivet. Det ønsker jeg ikke å snakke om, sier hun.

Erfaringene som statssekretær vil hun derimot bruke.

— Jeg jobbet blant annet mye med modernisering av offentlig sektor og konkurransepolitikk. Det er lærdom som er nyttig i jobben som finansbyråd, sier hun.

Beroliger fagbevegelsen

Monica Mæland har selv valgt Meyer, og skrøt uhemmet av hennes faglige bakgrunn i går. Men Meyer medgir at det å styre et kommunebudsjett ligger et stykke fra fagfeltet hennes.

— Kommuneøkonomi blir et nytt felt for meg. Læringskurven blir bratt. Men jeg synes det er spennende, og har jo dyktige folk rundt meg.

Meyer sier hun ikke er katolsk når det gjelder privatisering. Konkurranseutsetting skal skje der det er hensiktsmessig. Ektemannen hisset på seg fagbevegelsen i sin tid som statsråd. Det vil ikke Meyer gjøre, foreløpig i hvert fall.

— Byrådserklæringen slår fast at vi vil kvitte oss med uønsket deltid, slik at folk slipper å jobbe brøkstillinger, sier hun.

FRA HYTTE TIL RÅDHUS: Christine B. Meyer har oppholdt seg på feriestedet i Risør den siste tiden for å skrive på en bok om fusjoner. Nå får hun det plutselig travelt. Boken skal være ferdig før jul. Vi får se om jeg rekker det nå som jeg blir byråd, men jeg satser på holde tidsplanen, sier hun. FOTO: TROND SVENNINGSEN