- Hvem er han egentlig? Jeg vet jeg har sett ham før.

Elevgjengen på fire ser forundret på hverandre. De har akkurat møtt på Audun Lysbakken i gangen på Sotra videregående, håndhilst og svart på spørsmål. Men et spørsmål ligger i luften: Hvor har de ham fra?

- Jeg tror han er politiker eller noe sånt, sier den ene gutten.

De andre sier ingenting.

Store forskjeller

En meningsmåling viste nylig at Audun Lysbakken er den mest ukjente av partilederne. Det haster med andre ord med å bli bedre kjent. Lysbakkens mandat står nemlig i fare. Derfor bruker han mer tid enn noen annen partileder på å drive valgkamp i hjemfylket. De siste tre ukene før valget vil han tilbringe ti av 21 dager i Hordaland.

- Det står på så få stemmer. En god valgkamp lokalt vil kunne mobilisere de promillene som trengs for å bli gjenvalgt. Jeg kan ikke være for mye i Oslo når kampen om mandatet mitt står her, sier Lysbakken.

 Jeg er bare 16, så jeg kan ikke stemme. Men pappa er medlem i Høyre. Det liker sikkert ikke du

På den siste fylkesmålingen i BT var bergenseren ute av Stortinget, mens han er inne med et nødskrik i BAs måling. I går besøkte han Askøy, Sotra, Bergen og Os, samt deltok på møter med Norsk Tjenestemannslag, Fellesforbundet og Fagforbundet. Hver gang han gikk ut av SV-bussen møtte han en ny lokalavisjournalist, i tillegg til Dagens Næringsliv som var med hele dagen.

Sponheims tabbe

Den lokale deltakelsen skiller seg markant ut fra de andre lokale partilederne. Erna Solberg vil de siste tre ukene før valget være fire dager i Hordaland, Knut Arild Hareide seks, mens Liv Signe Navarsete har satt av syv dager i Sogn og Fjordane.

BUSSTURNÉ: Audun Lysbakken og hans rådgiver Tone Foss Aspevoll forbereder seg i bussen før neste program i valgkampen. SVs bussturné startet i Alta 16. august og avsluttes 7. september i Oslo.
Tor Høvik
PÅ SOTRA VGS: 16 år gamle Martin Pedersen kan nesten ikke forstå hva Audun Lysbakken gjør på skolen. Til venstre snakker rådgiver Tone Foss Aspevoll med rektor Per Morken. Til høyre: Aud Karin Oen fra Øygarden SV.
PÅ LAKSEVÅG: Ann Kristin Ramstrøm har sammen med flere andre kvinner startet et initiativ for å få tilbake biblioteket på Laksevåg. SV-leder Audun Lysbakken støtter det med en blomst og en klem.

SV-lederen legger ikke skjul på at han har merket seg Lars Sponheims valgfadese i 2009. Venstre-lederen røk ut av Stortinget etter å ha nedprioritert lokal valgkamp til fordel for nasjonale TV-opptredener.

- Det har vært stor forståelse i partiet for at jeg må prioritere lokalt arbeid, sier Lysbakken.

- Hva blir konsekvensen for SV om partilederen ryker ut av Stortinget?

- Det vil selvsagt være veldig upraktisk hvis partilederen faller ut. Men jeg tillater ikke verken meg eller andre å diskutere hva som skjer hvis jeg faller ut.

- Er det Audun Lysbakken? Hva gjør han på skolen vår? Spør 16 år gamle Martin Pedersen.

SV-lederen har akkurat kommet ut av døren på Sotra videregående. En av kommunikasjonsarbeiderne ordner et møte mellom dem. Lysbakken er flink med folk, spør en rekke spørsmål om skolehverdagen til Martin, og ser ut til å være oppriktig interessert. Til slutt klarer han likevel ikke å dy seg:

- Skal du stemme?

- Nei, ikke i år, svarer gutten.

Det går et gisp gjennom luften. Så legger han til:

- Jeg er bare 16, så jeg kan ikke stemme. Men pappa er medlem i Høyre. Det liker sikkert ikke du, sier han.

Lysbakken blir et øyeblikk satt ut.

- Liker og liker. Men vi er jo veldig uenige da, stotrer han frem.

Annerledes hverdag

Bussen kjører inn på parkeringsplassen foran gamle Laksevåg rådhus. En gjeng på fire kvinner tar imot SV-lederen. De gir han en klem før de utbasunerer nærmest i kor.

- Vi heier på deg, sier de.

De fire kvinnene kjemper for å få reetablert et bibliotek i det gamle rådhuset som byrådet valgte å selge i 2006.

- Hva er det viktigste vi kan bidra med overfor dere, spør SV-lederen.

De peker og forklarer. Det er lett å se at de deler SV-lederens ideer.

- Det er deilig å være her blant venner. Bergen har en lang tradisjon for grasrotbevegelser, sier han.

Deretter deler han ut en blomst og setter seg inn igjen i bussen. Neste stopp er Os.

- Ideelt sett burde jeg vært mer andre steder i landet. Men min hverdag er nok ganske annerledes enn Ernas, sier SV-lederen.