I Eidsvåg har noen valgt den enkleste, billigste og mest hensynsløse fremgangsmåten for å bli kvitt et lass farlige byggematerialer. Fasadeplatene ligger slengt i en haug på veien ved buss-snuplassen utenfor det gamle kommunehuset.

— For meg ser det ut som det er eternitt, og det er jo asbestholdig, sier Åge Lillestølen som bor i nærheten.

Han mener platene har ligget der i minst en måned, og synes det er på tide at de blir fjernet.

Står fast i byråkratiet

Lillestølen har ringt kommunens varslingstelefon to ganger, og fått til svar at beskjeden er sendt videre til samferdselsetaten.

Og samferdselsetaten er på saken, bekrefter driftssjef Atle Kleppe i Bergen Kommune. Problemet er bare at eternittplatene ligger på en riksvei, og da er det Statens Vegvesen som har ansvaret for å rydde opp.

— Vi har sendt beskjeden videre til dem, sier Kleppe.

- Farlig for barn Mens avfallet fortsetter sin langsomme ferd gjennom byråkratiet, er Åge Lillestølen bekymret for at barn skal begynne å romstere med eternittplatene, og dermed spre eller puste inn kreftfarlig asbeststøv.

Han tror det er en slurvete utbygger som har slengt fra seg platene på enkleste mulige måte.

— Det er vel noen som har skiftet fasade og funnet ut at det koster penger å bli kvitt platene. Og da går kostnadene feil vei i forhold til anbudet, sier han.

Spesialavfall

Hvis asbestavfallet hadde blitt levert på riktig måte, ville det kostet opphavspersonen en tusenlapp eller to.

For privatkunder er det gratis å levere inn mindre mengder eternittrester. Hvis det er snakk om under 25 kg, helst innpakket i plast, kan restene leveres på de vanlige avfallsmottakene, opplyser Tina Skuldal, informasjonskonsulent i BiR.

— Bedriftskunder som har større mengder skal helst levere dem til stasjonen for farlig avfall på Flesland, sier hun.

Prisen er 2,50 per kg, og grunnen til at det koster såpass mye er at asbestavfall må håndteres i spesialcontainere, samt at deponering av materialene er avgiftsbelagt, opplyser Skuldal.