Tilbudet heter «Betalt sekk» og er på markedet 1. februar. Dette er en sekk som koster 75 kroner på gjenvinningsstasjonene eller 100 kroner over nett. Innsamling, transport, og videre behandling av en full sekk, inngår i prisen.

Ekstra restavfall — Dette har vi innført for at folk skal kunne bli kvitt avfallet sitt selv om bosspannet er fullt, for eksempel etter fester, bursdagsbesøk, konfirmasjoner eller den slags, sier avdelingsleder Siw Lysen i BIR.

Den vanlige løsningen i slike nødtilfeller har for mange vært å sette en svart bossekk ved bosspannet, i håp om at bossbilen skal ta den med. Men dette godtar ikke BIR.

— Det er ikke lov til å sette ut slike sekker. Og nå når vi innfører denne oransje sekken, vil det bli enda tydeligere hvem som ikke betaler for seg. Den svarte sekken blir rett og slett kriminalisert, påpeker informasjonskonsulent Tina Skudal i BIR.

Rottekampen

Avskaffelsen av svarte bossekker i gatebildet, er også et ledd i kommunens kamp mot rotter.

— Disse posene er mye tykkere enn sorte bossekker. Dermed reduserer vi mulighetene for at rotter skal kunne ta seg til rette, sier Sonja Skotheim, avdelingsleder ved Helsevernetaten i Bergen kommune.

Samferdselsetaten - gjennom det såkalte Bosspolitiet - er også med på ordningen.

— Vi har sagt ja til å være med på dette som et prøveprosjekt under forutsetning av at sekkene har en annen farge enn de vanlige svarte, og at de kun skal kunne settes ut den dagen det er bossdag, sier driftssjef Atle Kleppe i kommunens samferdselsetat.

Selv om sekkene er betalte, kan dem som setter sekkene ut på andre dager enn hentedagen regne med bot.

— Bossekker som settes ut i utide er et stort problem for byen, og dette tiltaket kan forhåpentlig motvirke den slags, sier Kleppe.

Hva synes du om tiltaket? Si din mening i feltet nedenfor.

BOSSBEKJEMPERNES NYE VÅPEN: Betalt sekk
Eystein W. Thue
IKKE SLIK: De oransje posene hadde vært en legal løsning for denne huseieren.
Arkiv