Med nøyaktig én måned igjen til valget, starter Rødt fredag sin valgkamp i Hordaland.

Kampsaken for partiet den kommende måneden, blir å opprette en ny, regulert boligsektor. De ønsker at staten må subsidiere minst 7000 boliger årlig, som kan kjøpes og selges utenfor markedet.

— Vi har prøvd markedsstyring av boligmarkedet. Det har ikke vært noen stor suksess, sier førstekandidaten i Hordaland, Odd Arild Viste.

Bygge boliger folk har råd til

Han og resten av toppkandidatene fra fylket inviterte fredag til åpning på toppen av bygarasjen. Stedet er ikke tilfeldig valgt.

Bygarasjen skal rives til fordel for nye boliger og kontorer, og Rødt mener det er en ypperlig sjanse til å bygge subsidierte boliger.

— Bergen sentrum er trangt, men her er det plass til å bygge. Da bør man bygge boliger folk har råd til, uten å bli gjeldsslaver, sier Viste.

- Vil bli et hett tema

Han er bekymret for at mange husholdninger har en stadig høyere gjeldsbyrde, og mener reguleringer av boligmarkedet er løsningen.

— Med en storstilt utbygging av offentlige boliger, vil man kunne få ned prisene, sier Viste.

Tredjekandidat for Rødt i Hordaland, Terje Kollbotn, peker på at en boligsektor utenfor markedet, særlig vil komme unge og studenter til gode.

— Mange yngre ønsker å bo i sentrum, men da må det ikke være spekulasjoner og høyest mulig priser som styrer alt, sier Kollbotn.

— Mange som ikke er på boligmarkedet nå er i ferd med å gi opp. De er i en fortvilende situasjon, og i løpet av den stortingsperioden vi går inni, vil dette bli et større problem fordi vi blir flere, og fordi vi trolig vil merke mer til den krisen som foregår i Europa. Derfor blir dette et hett tema, spår Torstein Dahle, femtekandidat for Rødt i Hordaland.

Arbeiderpartipolitikk

Viste sier det de nå gjør til sin fanesak, er gammel arbeiderpartipolitikk. Han tror det kan sikre Rødt stemmer ved årets valg.

— Mange av Aps velgere sitter på gjerdet, og mange har nok forlatt Ap fordi de har gått bort fra sin gamle politikk. De kan vi kapre, sier Viste.

Om Rødt får inn en kandidat fra Hordaland er imidlertid usikkert. På den siste målingen i fylket, gjort for BA i juni, fikk partiet en oppslutning på 1,5 prosent.