Vrooom!

To av Sjøforsvarets nye stoltheter sneier båten vår så sjøspruten står i Grimstadfjorden. Foran i hver båt står maskerte skyttere klare med maskingeværet.

Artikkelen fortsetter under videoen...

Ny stolthet

Det er marinejegerne som viser frem sitt nyeste våpen som skal settes inn i kampen mot somaliske pirater i Adenbukten. Lørdag setter fregatten KNM «Fridtjof Nansen» kursen mot sjøområdet utenfor Somalia som Norges bidrag i den EU-styrte Operasjon Atalanta, som skal hindre piratvirksomhet.

Om bord i fregatten vil det også være spesialsoldater fra marinejegerkommandoen som skal bemanne to splitter nye gummibåter. De ultraraske RHIB-ene (Rigid Hull Inflatable Boat) er bygget med tanke på oppdraget i Adenbukten.

– RHIB-ene gir oss en helt annen fleksibilitet og rekkevidde enn fregatten alene. De er ekstremt raske og har veldig gode sjøegenskaper. Vi kan rigge de med ulike typer våpen og bemanning alt etter hva slags oppdrag de har, forteller sjef for Marinejegerkommandoen, Christian Harstad.

De nye båtene er mellom ni og elleve meter lange. De har plass til syv om bord, inkludert en skytter foran i baugen. Mest imponerende er farten, som kan komme opp i hele 70 knop (nesten 130 kilometer i timen).

Og selv om båtene kalles gummibåter, skal det mer enn pil og bue til for å senke dem. Skroget er av metall og skal tåle både skudd og andre påkjenninger.

Klare til kamp

EU-styrken skal patruljere det piratutsatte farvannet for å beskytte passerende skip, og har mulighet til å anholde mistenkte pirater. Harstad sier at marinejegerne er forberedt både på åpen kamp på sjøen og bording av mistenkte piratfartøyer.

– Det er selvsagt noe vi håper ikke skal bli nødvendig, men vi har trent på det. Hittil har det vist seg at det militære nærværet skremmer vekk de fleste av piratene, sier Harstad.

Marinejegerkommandoen er en del av Norges spesialstyrker, sammen med hærens spesialjegere. Styrken er omgitt med stort hemmelighold, og de inviterte pressefolkene fikk ikke intervjue noen av soldatene på Haakonsvern i dag.

Forsvaret vil heller ikke si nøyaktig hvor mange spesialsoldater som sendes til Adenbukten, men trolig dreier det seg om noen titall. Styrken vil rullere, og jevnlig byttes ut med mannskap fra Norge.

Første halvår ble 240 skip angrepet av pirater i farvannet utenfor Somalia. Av disse ble 31 gjennomført som kapringer, og for øyeblikket er det ti skip som er i kaprerne hender. I fjor ble det utbetalt 800 millioner kroner i løsepenger til piratene.