Tyggisklysene skal vekk, det samme skal taggingen og tiggingen. Og så må vi få flere offentlige toaletter.

Lisbeth Iversen vil fremme flere saker i tiden fremover, som skal gjøre byen til et trivelig sted å være. Nå har hun invitert næringslivet og andre til dialog om hva som må gjøres for å få byen til å skinne.

— Det er viktig at vi ikke bare planlegger, men at vi får satt i gang praktiske tiltak raskt, sier Iversen.

- Koster millioner

Lisbeth Iversen er lei av alle tyggisklysene og mener det er på tide med et skikkelig oppgjør. Hun understreker viktigheten av at huseierne tar ansvar for å holde rent på området utenfor sine bygninger. Næringslivet må også ta ansvar.

— Og så må det jo snart være slutt på at vi i et rikt land bare spytter ut elendighet. Før hadde de spyttebakker, nå er hele sentrum blitt en spyttebakke. Det koster oss mye arbeid og millioner av kroner å holde sentrum rent. Disse pengene kunne vi heller brukt på kultur, sier Iversen.

Vi må ha en gruppe som kan rykke ut raskt når det forekommer tagging. De må ta bilder og politianmelde

Lisbeth Iversen, byråd

Vil ha forbud

Hun mener vi må ha et regelverk som forbyr å spytte ut tyggegummi. Forbudet må gjøres kjent for innbyggerne og vekterordningen må kunne gi bøter til dem som trosser forbudet.

Tyggisklyser ligger tett i tett på fortauene i Bergen. Turister tror det er en egen type heller vi bruker her, men det er hvitt i hvitt av nedtrakkete tyggiser. Selv en «tyggisfjernemaskin» må se seg slått i kampen mot de lyse flekkene.

For over ti år siden varslet daværende ordfører Ingmar Ljones krig mot tyggisklysene og lanserte ideen om en egen vaktstyrke som skulle holde byens innbyggere i ørene.

Men han fikk minimal støtte fra bergenserne. En egen meningsmåling viste at kun to prosent jublet for ideen om et eget «tyggispoliti».

Tagging og tigging

I går var Iversen på et møte i Oslo. Til stede var representanter for sentrumsforeninger i byer over hele landet. Alle sliter med forsøpling.

— Noen byer ser ut som en svinesti. Dette er dessverre velferdssamfunnets stygge bakside av medaljen, sier hun.

Hun har allerede hatt arbeidsmøter med politiet, handelsnæringen og andre for å finne ut hva man bør fokusere på.

— Vi må ha en gruppe som kan rykke ut raskt når det forekommer tagging. De må ta bilder og politianmelde. Det er også viktig å male over taggingen. Politiet sier det virker forebyggende, sier Iversen.

I tillegg vil hun ha vekk tiggingen. Begge deler vil hun gjøre i tett samarbeid med politiet.

— Vi kan jo ikke ha en tiggeby heller. Det er også knyttet mye kriminell aktivitet til tiggingen, sier hun.

«La Bergen skinne»

Boss som folk bare slipper fra seg forsøpler hele byen. I sentrum har det vært eksempler på studenter som flytter og lar halve flyttelasset stå igjen på fortauet til allmenn ergrelse i nabolaget.

Leserbrev og spalte på spalte med krasse kommentarer og billedserier i avisene har heller ikke fått slutt på problemet. Nå kommer våren og med den kampanjene for å få byen ren.

— Vi må ha en skinnende by hele tiden, sier viseadministrerende sirektør i Bergen Næringsråd, Torbjørn Torsvik.

Det var et initiativ fra medlemsbedriftene der som sto bak ryddeaksjonen «La Bergen skinne» for noen år siden. Dugnaden ble ikke videreført, selv om den virket.

Kampanjetiden kommer

NCC var med i aksjonen sammen med Bergen Næringsråd, Bergen kommune, BIR og Statens vegvesen i 2007 og 2008.

— Vi satte blant annet opp plakater der vi oppfordret folk til å bruke bosspann i stedet for å hive boss på gaten. Vi så en umiddelbar endring, sier Eivind Hope, prosjektleder i NCC Roads Bergen.

Han hadde gjerne sett at suksessen ble gjentatt.

— Dette var en dugnad, nå er det på tide med noe mer langsiktig, sier viseadministrerende direktør i Bergen Næringsråd, Torbjørn Torsvik, som jobber sammen med Bergen kommune om akkurat det.

Iversen viser til Hærverkskampanjen og Naturvettaksjonen som gode bidragsytere. I tillegg er flere organisasjoner i gang og plukker boss mot betaling i bydelene. Den store naturvettaksjonen kommer i uke 17, sier hun.

Hva mener du må til for å holde Bergen ren? Si din mening her.