MORTEN ELLINGSEN

Paal Fennell er distriktssjef i Mattilsynet i Hordaland. Han gir følgende retningslinjer for å endre opp med de beste råvarene til det perfekte fiskemåltidet.

LUKT: Den beste måten å kontrollere fisk på. Fersk fisk lukter ingenting. Litt fiskelukt må en nok regne med, selv godt innenfor forbruksdatoen. Men du bør lukte på fisken så snart du får den i hendene. Hvis det lukter dårlig av fisken er det flere bakterier enn fisk der. Da er den for gammel, og bør byttes.

GLANS: Ny fisk skal ha en slags våt hinne rundt seg. Her ser vi en del juks med bruk av sprayflasker. Men fersk fisk er blank selv om den er tørr. Gammel fisk er tørr og har mistet glansen i skinnet.

FASTHET: Her kan en bruke fingertrykk-testen. Trykk på fisken med en finger. Hvis dette ikke etterlater noe varig merke på fisken, er den fersk.

BLANKE ØYNE: Fisken skal helst se ut som om den er litt full, med svømmende øyne og farger som glir i hverandre. Det skal føles som om fisken lever og ser på deg. Øynene blir hvitere og mattere jo lengre fisken har ligget.

FARGE: Jo hvitere kjøttet er, jo bedre er det. Fisk som har gått ut på dato har begynt å gulne, og ser ut som gammelt matpapir. Rød fisk skal helst være lyserød.

GJELLER : bør i utgangspunktet være lyserøde. De blir mørkere av å ligge lenge. Hvis gjellene er burgunder eller svarte, kan dette være et faresignal.

HANDLE RIKTIG: Spør i butikken hvor lenge det er siden fisken kom opp fra havet. Hvis du får en fisk som er under en uke gammel er du heldig. Fisk holder seg godt i opp til to uker hvis den blir lagret riktig. Det er viktig at den er lagret kaldt. Under fire grader. Spør gjerne om å få se hvor lav temperaturen i fiskedisken er. Hvis det ikke er en kjøledisk, må det være nok is. Det pleier å være et godt tegn hvis fiskehandleren har en ordentlig og ryddig fiskedisk med god merking.