— Dette har vært en veldig krevende prosess, åpner en tydelig sliten gruppeleder for Høyre, Dag Skansen.

Bystyret har nettopp vedtatt å legge Bybanen i trasé ved Kjøttbasaren. Flertallet er det skjøreste som kan oppdrives: 34 av 67 stemmer.

Samtidig har Høyre- og Frp-politikere gått ut åpent i bystyret og stemt mot sitt eget byråd, og sin egen byrådsleder. De ga nemlig støtte til Aps forslag om å frede Bryggen for bybane, og ikke byrådets forslag om å bare frede den for biltrafikk.

Holdt på å ryke

Skansen sier en rekke av Høyres bystyrerepresentanter før møtet ga beskjed om at de ikke ville stemme for byrådets forslag til trasé, nemlig Kjøttbasaren-tunnelen. Tilbakemeldingen var at de heller ville stemme for deres foretrukne tunnel med innslag i Peter Motzfeldts gate.

— Det holdt på å ryke. Hadde de stemt alternativt, ville ikke traseen fått flertall. Det var det som var i ferd med å skje.

Jobbet natten gjennom

Gjennom mandagskvelden, natt til tirsdag og fra klokken 0600 i morges, jobbet Skansen med å snu «utbryterne».

— Jeg fikk dem til å akseptere at de stemte for traséforslaget til byrådet, dersom de samtidig fikk stemme for Aps forslag om at Bryggen skal være banefri i fremtiden.

Skansen håper dette er spiselig for KrF. Tirsdag kveld samles de på rådhuset for å diskutere om dette betyr at de må trekke seg fra byrådet. Det advarte nemlig gruppeleder Marita Moltu (KrF) før møtet i dag.

Ga KrF beskjed

Allerede klokken 08.00 tirsdag morgen fikk imidlertid KrF beskjed om at dette kunne bli utfallet. Da varslet Skansen KrF om «gulroten» han brukte for å lokke sine gruppemedlemmer på plass i spørsmålet om bybanetraseen.

— Jeg sa at flere i gruppen ville tre ut og stemme mot byrådets trasé dersom de ikke fikk stemme for Ap sitt forslag om å gjøre Bryggen banefri.

- Hva svarte de?

— De konstaterte at de sto på sin avtale som de hadde fremforhandlet med byrådet.

- Hva tenker du om KrF går ut av byrådet på grunn av dette?

— Jeg hadde ikke noe valg her. Vi hadde ikke fått flertall uten dette. Og da hadde ikke Bybanen fått noen trasé i dag. Jeg kan ikke spekulere i konsekvensene. Det må byrådet svare på.

Snudde i natt

Skansen sier det har vært vanskelig å forhandle med KrF i denne saken.

— Jeg håper de aksepterer dette vedtaket. Det opprinnelige vedtaket om å legge Bybanen i tunnel ved Kjøttbasaren, er jo i sin helhet tuftet på at den ikke skal gå over Bryggen. Dette ekstra vedtaket er bare en presisering.

Robert Monsen var blant dem i Høyres gruppe som signaliserte på forhånd at han ville stemme mot byrådets traséforslag, og heller for en tunnel fra Peter Motzfeldts gate.

I dag stemte han likevel for Kjøttbasaren-tunnelen.

— Jeg snudde klokken 02.00 i natt. Årsaken til det er at det ikke var flertall for noe forslag. Vi var nødt til å vedta noe. Nå har vi fått et kompromiss som alle er misfornøyde med, men vi har tross alt fattet et vedtak, forklarer han overfor BT.

Måtte ha Bryggen-nei

Samtidig er han klinkende klar på hvordan han kunne stemme for Kjøttbasaren-tunnelen:

— Skulle jeg gi meg på det ene, måtte jeg ha inn det andre, nemlig at Bryggen skal være banefri dersom Kjøttbasaren-tunnelen ikke lar seg bygge. Det var derfor vi fikk samlet nok stemmer for byrådets forslag.

Monsen sier det var minst fire fra Frp og Høyre som vurderte å stemme nei til Kjøttbasaren.

Dermed ville ikke noen traseer fått flertall i tirsdagens møte i bystyret.

— Hva tenker du om at KrF kan forlate byrådet?

— Hvis KrF velger å forlate byrådssamarbeidet, så er det deres og ikke vår beslutning. Det er ikke noe vi kan gjøre noe med.

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen sier hun har et ønske om å styre med KrF, og er bekymret over hva som blir utfallet av møtene tirsdag kveld.

— Jeg skjønner at KrF synes dette er krevende og at de behov for å oppsummere etter dagens møte.

Hun mener de 15 H- og Frp-representantene som stemte for å gjøre Bryggen banefri, har brutt avtalen som byrådet hadde inngått.

— Så får vi nå trekke konklusjonene av det etterpå, sier hun, og legger til:

— Men jeg er glad for at vi har tatt et trasevalg. Når får vi et bane som går i dagen gjennom byen og over torget.

Må avklare

Aps Harald Schjelderup er skuffet over at Kjøttbasaren ble valgt.

— Vi har fått et knappest mulig flertall for et alternativ ingen vil ha

Selv la Ap frem forslag om tunnel fra Peter Motzfeldts gate.

— Uansett konstaterer vi at forslaget vårt om å utelukke en bybane over Bryggen fikk flertall. Dersom det høyst tvilsomme forslaget med tunnelinnslag ved Kjøttbasaren ikke lar seg realisere, må jo vi tolke det som at en lengre bybanetunnel fra Peter Motzfeldts gate er det eneste realistiske.

Han forventer at byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen og KrF nå klargjør hva som skjer med styringen av Bergen.

Hva mener du om dagens debatt i bystyret? Diskuter under!