— Alt er brent hele veien til taket og ned igjen, sier brigadeleder Kjell Hegdal.

Brannvesenet rykket ut fra fire stasjoner og var raskt på stedet. De fryktet at det ville spre seg, men klarte tidlig å få kontroll.

— Vi kjørte opp en lift på baksiden, knuste noen ruter og kjørte på med vann. Slik fikk vi senket energien. Her var vi dyktige, sier Hegdal.

De var redd vinduene skulle knuse og at brannen skulle spre seg opp i takkonstruksjonen på bygget og videre i nabobygget.

Kjenner ikke til brannårsaken

PÅ STEDET: Brigadeleder Kjell Hegdal.

BT fikk lørdag morgen komme inn i gymsalen. Røyklukten kjentes allerede fra utsiden av bygget, og gassene gjorde det slik at maske var påkrevd.Det er svart fra gulv til tak, men rutene i bygget ble ikke knust — og på loftet ser det overraskende bra ut. Dørene inn til gymsalen var lukket, noe som gjør at brannen ikke rakk å spre seg.

— Selv en vanlig dør kan gjøre stor nytte, her ser man hvor viktig det faktisk er å ha dem igjen, sier brigadelederen.

— Hva er det som forårsaket brannen?

— Det er det politiet som må finne ut av, det er de som skal etterforske. Jeg kan ikke si noe om det nå. Om det var elektrisk eller annet vet vi ikke, sier Hegdal.

Et er trebjelker som går rett i murveggen. Det er flere hulrom, så brannvesenet har vært rundt med varmesøkende kamera i natt for å se at det ikke spredte seg.

Brannvesenet hadde sin siste gjennomgang av bygget før de stengte det i 11-tiden lørdag.

Tror rehabiliteringen vil gå som planlagt

Politiet har ingen nye opplysninger å komme med lørdag ettermiddag, men de sier til BT at det vil bli kalt inn vitner til avhør. Politioverbetjent Geir Lussand sier at det kan virke som om brannen startet i takkonstruksjonen i gymsalen.

— Den ser ut til å ha startet høyt oppe i bygget i alle fall. Det jobbes med å finne det eksakte stedet, sier han, sier Lussand.

— Mistenker dere at den er påsatt?

— Så langt er det ingenting som tyder på det, men det er litt vanskelig å si. Det har jo vært kraftig lynaktivitet den siste tiden. Hva som er årsaken vet jeg ikke, men vi kan ikke utelukke noe, sier han.

Skolen var planlagt rehabilitert på nyåret.

— Nå må vi se nærmere på skadene og hvilken betydning det vil få for den planlagte rehabiliteringen. Jeg tror det vil starte som planlagt, men det er vanskelig å si konkret nå. Jeg regner med at dette blir tema neste uke, sier skolebyråd Charlotte Spurkeland (H) til BT.

Røyken veltet ut

Det var fredag klokken 20.32 de fikk melding om brann på Møhlenpris skole i Zetlitz gate i Bergen. 21.50 kunne de melde at den var slukket.

Det brant kraftig i tredje etasje, i fløyen der gymsalen ligger.

— Røyken velter ut. Det lukter røyk over hele Møhlenpris, sa BTs reporter mens brannen raste som verst.

Det var i 21.30-tiden usikkert hvor store skader skolen har fått. Men hele fløyen mot Trikkehallen har trolig store brann- og vannskader.

Vaktkommandør Rune Hovlandsdal ved 110-sentralen i Hordaland sier de ble varslet av et vitne som så flammene fra utsiden.

— Det er for tidlig å si noe om skadeomfanget, men dette er en større sak, sier Hovlandsdal.

Skolen ble bygget i 1911 og er karakterisert som verneverdig. Det er tegnet av den kjente byarkitekten Kaspar Hassel. Den skal totalrehabiliteres, og elever og administrasjon har flyttet til i brakkebygg ved Johanneskirken.

Flere naboer som BT snakket med, var kritisk til hvordan kommunen har tatt vare på skolebygget etter at det ble stengt. De tror uvedkommende har tatt seg inn i bygget. Det skal ha vært sett lys i bygget tidligere fredag.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post