• Vi har mistet en del av historien, sier bygdebokredaktør.

LIVEBLOGG: Følg utviklingen minutt for minutt

Kulturvernkonsulent Kåre Hovland i Lærdal kommune ble øyenvitne til storbrannen natt til søndag. Han bor på Borgund, men dro til brannområdet i sentrum.

— Det var en dramatisk natt, nærmest krigstilstand, sier Hovland som måtte forlate stedet i 04-tiden.

Allerede da kunne han konstatere at gamle Lærdalsøyri, som er et prisbelønt og vernet trehusmiljø fra 1700— og 1800-tallet med 161 bygninger i blant annet sveitserstil, var hardt rammet av brannen.- Vi har mistet en del av historien. Det er uerstattelig, sier han.

Unikt

Storbrannen natt til søndag la minst 23 hus i ruiner. Av disse er 16 bolighus.

Lærdal kommune beskriver gamle Lærdalsøyri på sine nettsider som «eit unikt kulturmiljø med høg verdi både i lokal, regional og nasjonal samanheng».

FREDET: Synneva Eris hus, som kjent som Gamlebakeriet, er blant bygningen som har brent ned i Lærdalsøyri.
ARLEN BIDNE, RIKSANTIKVAREN.NO

Riksantikvaren melder på sin hjemmeside at de følger situasjonen i Lærdalsøyri.Området er et av de best bevarte trehusområdene i hele landet. Strandsonen ble i 1970 regulert som spesialområde for bevaring.

Brannen skal ifølge brannvesenet ha spredt seg til deler av den vernede bebyggelsen. Ifølge en pressemelding fra kommunen er minst tre bygninger i verneområdet nedbrent.

Ubebodd

Et av dem, Synneva Eris hus, hadde status som fredet. Det er eid av familien til britisk lege som nylig døde. Huset var ubebodd.

— Det er et gammelt, tidlig 1800-tallshus. Det var boligen til en jekteskipper, og har siden vært pensjonat og kafé. Det ligger like ved inngangen til verneområdet, med smårutete vinduer og knekk. Det er som flere andre hus inspirert av Bergen. Det var mange med tilknytning til Bergen som bodde der, sier Hovland.

Han har vært redaktør for bygdeboken siden 1983, og var også varaordfører fra 1991 til 1993.

Lærdalsøyri har vært en historisk markedsplass fra slutten av 1500-tallet, og nærheten til fjorden, samt veisystem over fjellene, gjorde stedet til et viktig knutepunkt mellom øst og vest.

Bebyggelsen er noe av det mest spesielle som er igjen av eldre tettstedsarkitektur i Norge. Ved siden av Røros er Lærdalsøyri ett av de største samlede bygningsmiljøene fra eldre tid som er tatt vare på i Norge.

Hotellfamilie evakuert

Knut Lindstrøm og Britt Isdal driver ærverdige Lindstrøm hotell, som har vært i Lindstrøm-familiens eie siden starten i 1845 og som ligger midt blant de pastellfargede husene i den gamle delen.

Søndag ettermiddag sitter paret på Aurland fjordhotell sammen med fire barn og au pair. De ble evakuert etter brannen, etter at kommunen først prøvde å bruke hotellet som base for de evakuerte.

EVAKUERT: Knut Lindstrøm og Britt Isdal med barna Erik, Birgithe, Ingrid og Knut.

— Det er fortsatt helt utrolig. Det gikk så fort. Vi ble oppringt av rådmannen som spurte om vi kunne ta imot folk. Vi åpnet hotellet og tok med barna. Det viste seg kanskje ikke å være det beste evakueringsstedet med glør og røyk utenfor. Så gikk strømmen, sier Lindstrøm.

Dermed endte han og familien opp med å bli evakuert selv, og han vet Lindstrøm ikke hvor skader hotellet har fått. Senere søndag skal de evakuerte på fjordhotellet så beskjed hva som skjer videre.

Brant i 1968

1997 ble sivilarkitekt Claus Lindstrøm - fetteren til Knut Lindstrøms far - tildelt Lærdal kommunes høyeste ærespris for kulturarbeid, for sine 40 år med ulønnet arbeid for gamle Lærdalsøyri.

Og Knut Lindstrøm har opplevd brann før. I 1968, da han var en liten gutt, tok det fyr i Lindstrøm hotell.

«Utan eit nyinstallert sprinkelanlegg kunne brannen fått langt større omfang på den tettbygde Lærdalsøyri», heter det i fylkesleksikonet.

— Vi har snakket om det, at historien gjentar seg. De skulle komme brann i forkant med et sprinkleranlegg. Jeg husker den dagen. Anlegget var ikke ferdig montert, men faren min gikk ned i ventilrommet i kjelleren og satte på sprinklingen manuelt. Det avgrenset skadene, sier Lindstrøm.

Se flere bilder fra Lærdal på Riksantikvaren.no

TURISTMÅL: En av de store attraktsjonene i bygden er Borgund stavkyrkje, der taket ble reparert i 2011.
RIKSANTIKVAREN