Firmaet Sunnhordland Sandblåsing AS driver for tiden med å suge opp singel fra taket på et bygg i C. Sundts gate i Bergen.

En av vakuum-bilene er utstyrt med følgende tekst:«Skitne tanker? Vi suger best». Rett ved siden av er det bilde av en toppløs kvinne.

— Grovt og trist

Likestillingsombudet er lite imponert over firmaets markedsføring.

— Dette er ganske grovt. Det er trist at man forsatt i dag bruker kvinnekroppen på denne måten, sier Taran Knudstad, seniorrådgiver hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

— Det er overraskende at et seriøst firma gjør noe sånt. Det skaper ikke mye tillit, og de ønsker seg tydeligvis ikke kvinnelige kunder.

Hun tror reklamen først og fremst vil støte vekk folk.

— Det er rett og slett for dumt. Dette er en pornografisk og usaklig bruk av kvinnekroppen som ikke har noen sammenheng med produktet de selger, sier hun.

Markedsføringslovens paragraf 2, andre ledd sier:

Annonsør og den som utformer reklame, skal sørge for at reklamen ikke er i strid med likeverdet mellom kjønnene, og at den ikke utnytter det ene kjønns kropp eller gir inntrykk av en støtende eller nedsettende vurdering av kvinne eller mann.

Beholder ordene, fjerner bildet

Daglig leder i firmaet Sunnhordland Sandblåsing AS, forteller at de har hatt slagordet siden 2005.

— Det er nå bare et slagord. Vi har det på de to vakuumbilene våre. Det handler om at vi rengjør tanker, sier Kjetil Huseth.

— I denne bransjen har alle hvert sitt slagord. En konkurrent har dette slagordet: «Suger det meste».

Huseth har selv funnet på slagordet og forteller at folk tar bilde av det og synes det er litt morsomt.

— Vi får en del oppmerksomhet rundt det, men aldri noe negative reaksjoner. Dette har ikke noe med kvinnekropp å gjøre.

- Dere har bilde av en kvinnekropp ved siden av teksten?

— Det skal det ikke være. Vi har kun hatt tekst. Dersom det er noen som har klistret på bilde av en kvinne, skal det fjernes. Det skaper jo feil inntrykk. Vi beklager om dette blir tolket feil, vi driver med tankrengjøring, sier han.

Hva synes du om reklamen? Si din mening i kommentarfeltet!

PÅ JOBB: Tankbilen med den omstridte reklamen sto onsdag her i C. Sunds gate.
PER LINDBERG