På Halhjem var det lange køer lørdag.

– Vi har kalt inn ekstramannskaper for å holde orden på bilene der, sier assisterende direktør Bent Martini i HSD Sjø til bt.no.

MF «Stord» er tatt ut i streik, mens MF «Ullensvang» ligger ved kai på Vedholmen. Dermed trafikkeres sambandet i dag bare av reservefergen MF «Melderskin» og MF «Bjørnefjord».

– Lørdager har vi tre av fire ferger i drift. Når en av disse tre er tatt ut i streik, blir konsekvensene merkbare på denne fergestrekningen. Vi kan heller ikke sette inn MF «Ullensvang» som erstatningsferge for MF «Stord» som er i streik, sier Bent Martini.

En til i morgen

I dag vil tre av fire ferger på sambandet være i drift. Da slutter MF «Ullensvang» seg til de to andre.

– Likevel kan det oppstå køer både på Halhjem og på Sandvikvåg. Jeg tror dessverre de reisende bare må belage seg på det, sier Martini.

Kystbussen mellom Bergen og Stavanger er ikke tatt ut i streik, men på grunn av fergeinnskrenkningene, vil det på enkelte turer bli forsinkelser.

I ettermiddag kan det oppstå køer når folk skal hjem fra weekendturer på Austevoll og Tysnes. Begge disse fergestrekningene blir trafikkert med en ferge, mot normalt to.

Langevåg-Buavåg stengt

Langevåg-Buavåg er det eneste HSD-sambandet som blir helt stengt på grunn av streiken i Norsk Sjøoffisersforbund. Der må bilene kjøre omveien om Trekantsambandet.

Disse HSD-rutene er rammet:

Halhjem-Sandvikvåg – en ferge tatt ut i streik.

Gjermundshamn-Varaldsøy-Løfallstrand – en ferge tatt ut i streik.

Ekstrafergen på Bruravik-Brimnes går ikke.

Halhjem-Våge trafikkeres med en ferge.

Hufthamar-Austevollshella-Krokeide trafikkeres med en ferge.

Langevåg-Buavåg stengt.

MS «Nordic Queen» — hurtigbåtrute i Sunnhordland går ikke.

Ventetid i Oppedal

I Sogn og Fjordane er to fergestrekninger rammet av offiser-streiken. På Lavik-Oppedal går det en ferge, mot normalt to.

– Det sto tjue biler igjen i Oppedal da vi dro derfra 09.30 i morges. Det er vanskelig å si hvordan det utvikler seg utover dagen, men i morgen ettermiddag kan det bli lang ventetid, sier kaptein Bjarte Hjartholm på MF «Svanøy».

Manheller-Fodnes trafikkeres også av bare en ferge under streiken. Splitter nye MF «Lote» ble satt i drift der, og kapteinen regner med at den klarer å sluke unna mesteparten av helgetrafik