Mange har latt seg fascinere av bildene av den enorme støvskyen etter raset i Gudvangen i Aurland denne uken. Men støvskyen er ingenting å spøke med.

— Den skal absolutt ikke pustes inn, det kan medføre alvorlige helseskader å puste røyken inn, sier rådgiver Bjørn Sture Rosenvold i Aurland kommune.

Kommunen har nå innført regler for beboerne i de ti husstandene nedenfor raset.

— Dersom det går et nytt ras må folk må holde seg innendørs og de som er ute må komme seg fortest mulig inn før støvskyen kommer, sier Rosenvold.

— 25.000 tonn stein i fritt fall

Steinblokken som raste ut høyt oppe i fjellsiden i Gudvangen tirsdag var på mellom 5000 og 10.000 kubikkmeter.

— Tar vi utgangspunkt i at den var 10.000 kubikkmeter, snakker vi om en blokk på 25.000 tonn stein som i fritt fall raste 600-700 meter før den traff bakken og ble pulverisert til småstein og støv. Det var årsaken til den enorme støvskyen og at det ble registrert jordskjelv, forteller rådgiveren.

- Nytt ras når som helst

I går var Rosenvold sammen med geolog i rasområdet for å sjekke faren for nye ras.

— Geologen konkluderte med at det henger en ny steinblokk på mellom 2000 og 5000 kubikk som kan rase når som helst. Det betyr at den kan komme i morgen eller om et år, forteller Rosenvold.

I dag har en representant fra NVE kommet for å se på rasstedet nede i fjellsiden.

— Foreløpig er det ingen fare for at steinmassene skal nå bebyggelsen, men dersom det skulle komme mye nedbør kan vannet føre med seg stein nedover i dalen, sier rådgiveren.

Advarer mot å ferdes i området

Rådgiveren i Aurland kommune advarer på det sterkeste å ta seg opp i fjellsiden eller å gå opp til det populære Nebbet, en populær turdestinasjon og utspringspunkt for basehoppere under Ekstremsportveko.

— Blokken som henger bare noen meter fra Nebbet, kan altså komme når som helst. Da er det ikke tilrådelig at mennesker oppholder seg der.

Kommunen arbeidet nå med å få kontakt med et fjellsikringsfirma som kan utføre arbeidet med å sprenge blokken.

— Vi må få gjort dette raskt. Jeg håper at vi i løpet av de neste to ukene har fått blokken ned slik at folk kan føle seg trygge, sier Rosenvold.

Veien må stenges og beboerne evakueres når blokken skal ned.

Artikkelen fortsetter under videoen av raset.

Får konsekvenser for Ekstremsportveko

Raset i Gudvangen får konsekvenser for basehopperne som har brukt Nebbet som utspringspunkt under Ekstremsportveko som starter søndag 27. juni.

— Jeg er glad raset gikk nå og ikke om to uker. Vanligvis går hopperne opp ura hvor raset gikk for å ta seg opp til Nebbet, forteller Joakim Sommer som er ansvarlig for basehoppingen under Ekstremsportveko.

Aurland kommune har varslet arrangørene om at det ikke er tilrådelig å utføre fallskjermhopp fra fjellsiden. Joakim Sommer har stor forståelse for avgjørelsen.

— Det er synd det går ut over Ekstremsportveko, men det hadde vært verre om raset hadde gått om to uker når fjellsidene hadde vært full av hoppere. Det er en påminnelse om at vi må respektere naturen, man vet aldri når det kan gå ras, sier basehoppsjefen.

Han håper det er mulig å flytte basehoppingen ut i Nærøyfjorden når Ekstremsportveko starter.

— Det avhenger av at vi får tillatelse av en grunneier til å lande på et jorde nede ved fjorden, sier Sommer.

Ifølge Bjørn Sture Rosenvold i Aurland kommune går det mellom seks og ti ras i kommunen hvert år.

Se spektakulære bilder av basehopping fra Gudvangen: bt.no TV

Fri som fuglen i Gudvangen

1000 meter rett ned

Tør du dette?

BASE-Stine