«Tre damer kom bort til meg. Jeg hadde en hånd i lommen for å passe på lommeboken. Plutselig var mobilen borte.»

Slik lyder beskrivelsen av et lommetyveri ute på byen i Bergen, i en anmeldelse levert til Hordaland politidistrikt i år.

Den uheldige mannen er langt fra alene.

Allerede i begynnelsen av august var antall anmeldelser for de typiske lommetyveriene — lovbrudd av typen grovt tyveri fra person på offentlig sted og tyveri fra restaurant/kafé - passert antallet anmeldelser i hele 2011. Det til tross for at økningen øyensynlig har stagnert noe i sommer.

Nettanmeldelser

— Det er ingen som kan gi noe definitivt svar på hvorfor vi har hatt denne enorme økningen, sier Knut Ellertsen, leder for tyveri- og brannavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

ØKT: Grafikken viser antall anmeldte saker måned for måned siden 2011, i lovbruddskategoriene grovt tyveri fra offentlig sted og tyveri fra restaurant/kafé. KILDE: Hordaland politidistrikt

— Men vi kan nok tenkte oss flere årsaker, blant annet at den økonomiske uroen i Europa har ført til at flere vinningskriminelle tar seg hit. Den lille nedgangen i sommer tror jeg er helt tilfeldig, fortsetter han.

Han tror også at åpningen for å levere anmeldelser på nett kan ha ført til at tyverier som tidligere endte som såkalte mørketall, nå blir anmeldt.

— En del av økningen fra 2011 til 2012 ligger nok i hvert fall der, sier Ellertsen.

Fulle folk er lette bytter

«En mann ville låne mobilen min for å ringe til en venn. Så sprang han avgårde med den.»

Mobiltyveriet skjedde på gaten i Bergen sentrum klokken 03 om natten, ifølge anmeldelsen.

Hovedtyngden av sakene politiet får inn gjelder tyverier som skjer i helgene, mellom klokken 23 og 04 på natten. De fleste av dem innendørs på utesteder. Damevesker er spesielt utsatt. Og Bergen sentrum dominerer statistikken totalt. Bare rundt åtte prosent av tyveriene fra 2011 til i dag har skjedd utenfor sentrumskjernen.

— De fleste nordmenn har med mye verdisaker når de går ut. Og de passer gjerne ikke like godt på tingene sine på byen i Bergen, som de gjør på ferie i utlandet. Den norske utelivskulturen spiller også inn. Godt berusede folk på fulle og dunkle utesteder blir lette bytter for tyvene, sier Ellertsen.

POPULÆRE: Mobiltelefoner er blant de hyppigst stjålne gjenstandene. Her er et utvalg av telefoner beslaglagt i tyverisaker de siste månedene.
Liv Solli Okkenhaug

Tyvene utnytter gjerne naturlige svakheter hos sine ofre.

— Det kan være en pen dame som dulter borti deg. Idet du snur deg for å se, snapper en medsammensvoren mobilen din fra bordet. Vi ser ofte at det kommer flere personer bort og er klengete, og så er de plutselig borte, sammen med en eller annen eiendel, sier Ellertsen.

Fant telefondepot

Ifølge politiet opererer ofte utenlandske lommetyver i fellesskap, mens de norske som regel arbeider på egen hånd.

— Den som stjeler leverer gjerne tyvegodset fra seg raskt, slik at vi ikke finner noe på dem om vi stopper dem. Vi har funnet depoter med telefoner, blant annet fant vi et bak en presenning på et stillas, sier Jan M. Skulstad, leder for allmennseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Politiet råder folk til å være mer våkne, og passe på verdisakene sine ute på byen.

— Noen tyverier vil uansett skje, vi vil aldri klare å forebygge alt. Men folk kan gjøre en del selv for å forhindre det, sier Knut Ellertsen.

I tillegg er politiet avhengig av et godt samarbeid med ansatte på byens utesteder, understreker Skulstad.

— Noen steder har de tidvis vært gode til å spotte lommetyver. De ser hvem som går igjen, og hvem som ikke drikker.

Turistsesong og tyverisesong

«Mistet eller frastjålet bag med kamera og iphone på Festplassen».

Bagen forsvant på høylys dag, noe politiet ser mer av i turistsesongen, og særlig i månedene juni, juli og august.

— Da er det flere saker på dagtid og tidlig kveld. Gjerne i forbindelse med cruiseanløp og busslass med turister som går mer eller mindre i kø rundt i sentrum, sier Ellertsen.

Mest utsatt er turistene på Torget, Bryggen, Torgallmenningen, bussholdeplasser og jernbanestasjonen.

— Det er nok færre slike saker enn mange tror, men de kommer gjerne i bolker. Vi ser dem spesielt i godvær, og når det er mye folk i byen.

Oppklarer 0,7 prosent

«Jeg satt sammen med venner på et utested. Da vi kom tilbake fra baren, var bagen vekke.»

«Klokken 00.30 sjekket jeg hva klokken var. Klokken 03.00 merket jeg at telefonen var borte fra dressjakkelommen. Jeg hadde beveget meg i området rundt Fisketorget.»

— Det sier seg selv at med slike anmeldelser er det vanskelig å komme særlig langt. Vi ringer gjerne opp til dem igjen for å prøve å finne ut mer. Men vi kan ikke bruke for mye tid på de aller vageste anmeldelsene, sier Knut Ellertsen.

Per 1. august i år var oppklaringsprosenten for tyverier fra restaurant/kafé forsvinnende 0,7 prosent. 7,6 prosent av grove tyverier fra person på offentlig sted blir oppklart.

Politiet oppfordrer uansett folk til å anmelde, selv om sjansen for oppklaring er liten.

— Det gir oss et bilde av kriminaliteten, sier Jan M. Skulstad.

- Patruljering hjelper

Hver uke sender Ellertsen ut et notat til alle ansatte ved politistasjonen.

— Der skriver jeg blant annet hvor det har vært flest anmeldelser sist uke, eventuelle modus som går igjen og hvem som eventuelt er pågrepet. Slik vet mannskapene hva de skal følge ekstra med på. Har vi bilder av mistenkte, for eksempel fra overvåkingskamera, legges de ut på intranett. Flere tyver er blitt pågrepet etter at patruljer har gjenkjent dem ute, sier Ellertsen.

Å ha politifolk til stede i de mest tyveribelastede områdene er den beste medisinen mot lommetyverier, mener han.

— Senest i forrige uke fikk vi med folk i sivile klær ut for å kikke på dager da det var ekstra mange turister i byen, sier Ellertsen.

I fjor høst hadde politiet flere helger aksjoner ute på byen hvor de konsentrerte seg om å ta lommetyvene.

— Vi pågrep folk hver gang vi var ute. Da faller tallene med en gang. Vi sitter jo med mye kunnskap om når og hvor tyveriene skjer, og folk kan gjerne spørre seg hvorfor politiet ikke gjør noe med det. Men patruljene som vanligvis er ute i sentrum er veldig hendelsesstyrt, og må ofte ta seg av mer akutte forhold enn å gå rundt og kikke etter lommetyvene, sier Jan M. Skulstad.

Har du opplevd lommetyveri? Diskuter i kommentarfeltet.