Tirsdag 27. oktober hadde 7 eleven-kiosken i Christiesgate besøk av vekslesvindlere.

— Kollegaen min følte seg skikkelig lurt etter at mennene hadde vært her inne. Det kom også inn noen fra nabobutikken og sa de hadde blitt utsatt for det samme bedrageriet, forteller Lars Helming, daglig leder ved 7-Eleven i Christiesgate.

Saken fortsetter under videoen ...

Svindelen begynte med en mann som betalte en brus med en femhundrelapp. Etter å ha fått tilbake vekslepenger ombestemte han seg og ville heller betale brusen med en femtilapp, før han sa han ville veksle så han fikk tilbake en tusenlapp.

— Han distraherte hele tiden betjeningen ved å legge frem mynter på disken. Han ga fra seg sedlene han skulle veksle, men trakk raskt tilbake en femhundrelapp, sier Helming.

Pågrep to personer

Etter å ha studert overvåkingsvideoen fra kiosken sendte Helming en advarsel til de andre 7-Eleven-kioskene i Bergen. Han tok også ut bilder fra videoen som ble sendt til flere vaktselskaper.

En securitasvakt kjente personene igjen og fikk varslet politiet om hvor mennene befant seg.

— Natt til fredag pågrep vi to personer. Den ene slapp raskt ut igjen, mens hovedmannen fikk et forelegg for to tilfeller av svindel med vekslepenger. Det andre forholdet med vekslesvindel fant sted i sommer, opplyser politiførstebetjent Knut Ellertsen ved tyveri- og brannavsnittet på Bergen sentrum politistasjon.

Mannen er i slutten av 30-årene og er en kjenning av politiet.

— Han er tidligere straffet for tyveri og svindel med vekslepenger, sier Ellertsen.

Kommer i bølger

Det er ikke første gangen folk prøver å lure til seg penger med veksletriksing.

— Dette har vi vært plaget med før og vi prøver derfor å holde orden på pengene og unngå veksling. Likevel er det fort gjort å bli lurt, sier Helming

— Det er dyktige folk som utfører svindelen og betjeningen føler seg skikkelig lurt. Det er ikke et stort økonomisk problem, men det er irriterende når det skjer, sier Ola Stavnsborg i Pegasus Kontroll som har ansvar for svinn og sikkerhet i 7-Eleven-kioskene.

Ifølge politiet er triksing med vekslepenger noe som kommer og går Bergen.

— Slik svindel dukker opp i kortere perioder. Vi har hatt flere slike forhold den siste tiden, sier Ellertsen.