Det er godt mulig du ser en tysker barfot i sandaler med blødende gnagsår i syvfjellsløypen i dag. I så fall er det Benno Moeller (45).

Ingen fare. Han vet hva han har begitt seg ut på.

Dette er nemlig fjerde gang berlineren legger ut på syvfjellsturen – takket være vennskapet med sin såkalte tandempartner, bergenseren Svein Houge (46). Begrepet er tysk, og betegner to eller flere mennesker som driver gjensidig språkutveksling.

Friluft

Det begynte for fem år siden. Elektroingeniøren Benno søkte en norsk tandempartner gjennom en kontaktannonse i det berlinske utelivsmagasinet Tip, og fikk napp hos utleier Svein Houge. Som friluftsmann følte tyskeren seg dradd mot Norge, og ville gjerne lære seg språket. Svein, som har en ferieleilighet i Berlin, hadde behov for å forbedre tysken.

Snart skulle det vise seg at de to deler flere interesser enn språk. Minst to ganger i året kommer Benno til Norge, der Svein varter opp med aktiviteter både til lands og til vanns.

– Dette er en fin måte å lære språk på. Nå skal vi padle rundt Nordnes og inn i Store Lungegårdsvannet. Men vi stopper vel på Verftet og tar oss en halvliter på veien, sier Svein.

– På hvilket språk går turen?

– Litt av hvert. Vi snakker norsk og tysk annenhver gang.

Plaster

Syvfjellsturen er blitt et av årets høydepunkter for Benno. Men ettersom treningsforholdene i Berlin ikke er optimale for denne type fysiske utskeielser, er han forberedt på såre føtter. Klok av skade har han rikelig med gnagsårplaster i sekken. Likevel insisterer han på å gå barfot i sandaler hvis været er bra.

– Jeg trives best med det.

Hjelp til sårpleie kan han ikke regne med. Svein skal nemlig jobbe dugnad i målområdet, og må være i mål før klokken 14. Han skal fly over fjellene, med andre ord.

– Han holder et litt annet tempo enn jeg kan klare, ja. Men vi går mye sammen ellers i året. Jeg skal gå rolig og nyte den fine naturen.

– Hvorfor er du så fascinert av Norge?

– Hvorfor ikke. Finnes det et bedre sted?

Spør Benno. På bergensk.

Silje Katrine Robinson
Silje Katrine Robinson