Tirsdag fortalte bt.no om familien Baggen i Os, som fikk seg en ubehagelig overraskelse da de skulle lage seg pannekaker mandag kveld. Etter å ha silt pannekakerøren fra Toro, fant de seks små larver.

— Jeg tenker litt med skrekk og gru på hva som hadde skjedd dersom vi ikke hadde lagt merke til larvene før vi stekte pannekakene, sa Frank Baggen til bt.no.

Lite hull i posen

Etter at Toro ble kjent med saken, har de gjort grundige undersøkelser.

— Vi har nå gått igjennom posen familien på Os kjøpte mandag kveld, og vi har funnet et lite mekanisk hull i posen. På et tidspunkt etter at posen forlot fabrikken har en møll funnet dette hullet og lagt egg inne i posen, og som etter hvert nådde larvestadiet. Dette er insekter med en fantastisk luktesans som kommer med en gang de lukter mat. Flere har sikkert opplevd det samme med melmøll rundt melposen i kjøkkenskapet, sier kommunikasjonsrådgiver i Toro, Geir Holen.

Toro har også kontrollert alle de posene som var i samme eske i butikken i Os, og de har ikke funnet flere larver.

— Dermed er vi sikre på at larvene ikke har kommet i posen igjennom produksjon, og alle kan trygt spise pannekaker og andre produkter fra Toro, sier han.

Strenge sikkerhetskrav

Han forteller at Toro er sertifisert etter de strengeste internasjonale krav når det gjelder matsikkerhet. Som ren rutine for matsikkerhet har et skadedyrsbekjempelsesfirma regelmessige kontroller av Toros fabrikk, og de har nylig konkludert med at Toro ikke har problemer med møll i fabrikken.

— Dette har selvsagt vært en svært ubehagelig opplevelse for familien som har fått larver i maten. Men vi føler at med saken i går, ble vi naturlig nok mistenkt for å være kilden til at larvene var kommet i posen, og det skapes et inntrykk av at de har kommet opp i posene fra vår fabrikk.

— Vi jobber enormt mye med matsikkerhet og firer ikke på kravene der, og mener det er viktig at det kommer en tydelig presisering larvene ikke har kommet opp i posene fra fabrikk. Men at dette er enkelttilfelle, presiserer han.

Toro jobber nå med å finne ut hva slags insekt som har lurt seg inn i posen til familien Baggen.

— Vi har ikke klart å finne det ut ennå, men det skal vi.