Det kommunale aksjeselskapet Bergen Kino har som kjent talt. Og talen er blitt velsignet av dem som styrer Bergen kommune nå. I praksis betyr det at eierne ikke lenger ser penger i å drive kino på Danmarks plass. Og nå må kommunen lete etter andre som kan bruke lokalene.

Frogner ble reddet

Frogner kinos skjebne i Oslo kan sammenliknes med historien til Forum kino i Bergen. Den var også en gang et arkitektonisk praktbygg som fikk internasjonal oppmerksomhet, tegnet som Frogner kino av den kjente arkitekten Lars Backer. Og den var en populær kino.

I 2004 var det imidlertid slutt. Parkeringsproblemer og større kinoer i det absolutte sentrum førte til at kommunale Oslo Kinematografer sa nei til mer kinodrift. Bygningen ble solgt, og de nye eierne ville bygge parkeringshus i den gamle kinosalen, og ha lavprisbutikk i kjelleren.

Oslo kommune sa nei. Selv om Oslo Kinematografer mente at det var umulig å tjene penger på kino i bygget, krevde kommunen at huset skulle brukes til kultur.

Kino likevel

– Det var da vi fikk en god idé, sier daglig leder i Chimney Pot, Martin Thorkildsen til Bergens Tidende.

Chimney Pot er Norges største leverandør av etterarbeid på film, og driver med alt fra klipp til lyd og digital lyssetting. Blant annet har selskapet gjort etterarbeid på filmene «Factotum», «Izzat», «Kaptein Sabeltann», «Venner for livet» og mange flere.

– Vi vil rett og slett bruke kinolokalene på dagtid til vår virksomhet. Og så bruke bygget til kinovirksomhet og andre kulturformål på kveldstid, sier Torkildsen til BT.

Omfattende program

Og kinosjef Maja Lunde har allerede et omfattende program klart. Barnefilmmatineer, bydelsarrangementer og høytidelige premierer, flimvisninger, konserter og filmlanseringer står på programmet når man åpner til våren. Det loves mye barnefilm, men også gamle klassikere og egne kortfilmprogrammer. Alt i privat regi i konkurranse med de kommunale som ikke ville drive mer.

– Dere kunne ikke tenke dere en nedlagt kino i Bergen også?

– Vi er for Oslo-orientert til å tenke på det. Men det er jo filmmiljø i Bergen også. Og idéen er gratis, sier daglig leder Martin Thorkildsen i Chimney Pot til Bergens Tidende.

Hørte dere det?

Hørte du det, byråd for finans-, næring— og kultur, Henning Warloe? Og dere i kulturlivet som trenger plass på dagtid, og kanskje vil tjene penger på kveldstid?

Frogner kino skal bygges om, men ta vare på den flotte arkitekturen og de historiske filmlokalene.

I Forum kino er det ikke like lett. Bygningen er fredet både innendørs og ute. Men kino egner den seg absolutt til. Det har den alltid bevist.

HÅP? Skjebnen til Frogner kino i Oslo kan gi håp for nedlagte Forum kino i Bergen. Kan noen her også bruke lokalene på dagtid og drive privat kino på kveldstid? (ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ)