Brannen i Åsane utviklet seg raskt i ettermiddag. Litt før klokken 15 søndag kom det melding om at det brenner godt «bak blokkene i Barkaleitet» i Rolland-området.

Store styrker rykket ut for å slukke brannen, som lett kunne ha spredd seg til bebyggelsen i Åmundsleitet.

Brant høyt oppe

— Det brenner godt høyt oppe, og det er vanskelig å komme til. Det er ikke vei frem, så vi må nok basere oss på å gå til fjells, sa vaktkommandør Torkjell Helle i 110-sentralen til BT.

Mannskaper fra Sandviken og Åsane, pluss en vanntankbil fra Laksevåg ble sendt ut.

FULL UTRYKNING: Søndag ettermiddag startet en skogbrann i fjellet bak blokkene i Barkaleitet i Åsane. Brannvesenet rykket ut fra tre stasjoner. Frank Sunde og Sigurd Hadeland fra Bergen brannvesen slukker med lyngbrannpisker.
MARITA AAREKOL

For Bergen brannvesen ble det krevende å komme seg inn til brannstedet oppe på fjellet. De måtte dra brannslangene nesten en kilometer opp. Det tok mellom en halvtime og tre kvarter. I mellomtiden spredde brannen seg raskt. Og brannhelikopteret som var rekvirert fra Flesland var heller ikke kommet i luften.

Holdt brannen i sjakk

Ved hjelp av lyngbrannpisker fikk blant andre Frank Sunde og Sigurd Hadeland fra Bergen brannvesen slått ned store deler av brannen mens de ventet på vannet.

— Hver brannbil har 5-6 lyngbrannpiskere. Vi delte også ut noen til privatpersoner som var med å slå ned brannen, sier brigadeleder Frode Bruknapp i Bergen brannvesen.

Først etter en drøy halvtime fikk de hjelp av vannslangene. Klokken 15.55 ble brannen meldt slukket. Da var det også kommet et brannhelikopter inn i området.

— De som slo ned brannen med lyngbrannpiskere dempet det verste. Men denne gangen hadde det også tatt fyr i brake og furutrær. Derfor måtte det vann til for å slukke, sier Bruknapp.

Står klare ved bebyggelsen

Bebyggelsen i området kunne ha blitt truet hvis man ikke hadde slukket brannen så effektivt. Vinden skal blåse i østlig retning.

— Brannen kunne ha gått ned mot bebyggelsen på Åmundsleitet da, sier Bruknapp.

Brannvesenet hadde hele tiden mannskaper ved hus og blokker i Rolland og i Åmundsleitet i tilfelle brannen skulle spre seg ned dit.

Etter at brannen var slukket i ettermiddag gjensto en god del etterslukking.

— Vi kommer til å bruke en stund på etterslukking og får hjelp av brannhelikopteret til det, sa Hjelle ved 16-tiden søndag.

BLÅSTE KRAFTIG: Bebyggelsen i området kunne ha blitt truet hvis man ikke hadde slukket brannen så effektivt. Vinden skal blåse i østlig retning.
MARITA AAREKOL