Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og stortingsrepresentant Arne Sortevik var også de eneste som ble strøket av over et tusen velgere.

Strøm-Erichsen, som sto øverst på Arbeiderpartiets liste ved stortingsvalget, ble strøket 1068 ganger. Sortevik, som toppet Fremskrittspartiets liste, fikk 1029 strykninger.

Prosentvis var det likevel Venstres Lars Sponheim som ble strøket mest blant listetoppene. De 226 velgerne som strøk ham utgjorde 1,8 prosent av Venstres stemmer i Hordaland, går det frem av resultatet som i går ble behandlet av fylkesvalgstyret.

— Kanskje Afghanistan

  • Dette kan jeg ikke ta personlig. Jeg ble nominert til førsteplassen, og det var vi som fikk flest stemmer. Jeg er bare utrolig glad for at vi gjorde et utrolig godt valg, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Fra bypolitikken er hun ikke vant med å bli mye strøket. Hun tror kanskje den norske militærinnsatsen i Afghanistan kan være en av grunnene til at det var annerledes nå.

— Jeg møter en del folk som er uenige i engasjementet vårt i Afghanistan. Men dette blir bare rene spekulasjoner.

Ved stortingsvalg er det lite velgerne kan gjøre annet enn å stemme på de listene partiene selv har satt opp. Men de kan gjøre to typer endringer:

  • De kan stryke kandidater.
  • De kan gi en kandidat en annen nummerplassering på listen.

Sigrid Helene Årdal i Hordaland fylkeskommune, som er sekretær for fylkesvalgstyret, sier at verken stryk eller endret nummerering får noen praktisk betydning.

  • Skal endringer få effekt, må minst halvparten av velgerne ha gjort samme endring for en og samme kandidat. I virkeligheten er det så godt som umulig.

Erna flyttet mest ned

Ingen kandidat har fått endret plassering mer enn Erna Solberg. 2405 av Høyres velgere har gitt henne et annet nummer på listen. Siden hun sto som nummer en, betyr det at alle disse, som utgjør 4,4 prosent av partiets velgere, har flyttet henne ned på listen.

  • Førstekandidatene er alltid utsatt. De er mer synlig. Dessuten er det naturlig å rokere med den på toppen hvis du vil fremheve noen andre. Det er sikkert også noen som ikke alltid er like glad i meg. Men Norge er det eneste landet i Europa som ikke har personvalg med konsekvens. Jeg vil derfor foreslå at vi til neste valg får et system, for eksempel som ved fylkestingsvalget. Da kan velgernes endringer bety noe, sier Erna Solberg.

Blant de øvrige listetoppene har 1595 Ap-velgere flyttet Strøm-Erichsen ned en eller flere plasser, mens 1531 Frp-velgere har gitt Sortevik en dytt nedoverbakke.

Prosentvis er det Rødt-leder Torstein Dahle som er flyttet mest ned, mens både Lars Sponheim (V) og Laila Dåvøy (KrF) er jekket ned av over tre prosent av sine velgere.

Friele flyttet opp

Herman Friele har fått motsatt behandling. Han står sist på Høyres liste. De 2111 som har gitt ham en annen plassering, må derfor alle ha flyttet ham opp på listen.

  • Det var veldig kjekt å få en slik tillitserklæring. Jeg er en ydmyk mann, så det tar jeg som en hyggelig kompliment, er Frieles kommentar.

1145 Frp-velgerne har også flyttet bergensordfører Gunnar Bakke oppover. Han står sist på partiets liste.

Mer usikkert blir det hvilken vei 2552 Frp-velgere har flyttet Terje Søviknes, som står nest sist. Men det er neppe en dristig hypotese at de fleste av endringene har flyttet den populære Os-ordføreren oppover.

På Aps liste har femtekandidat Magne Rommetveit fått 1572 endringer. Det er nok like lite dristig å spå at her har sunnhordlendingene gått sammen om å flytte den tidligere Stord-ordføreren oppover. Nå gjorde Ap et godt valg, og fikk fem mandater, så Rommetveit fikk sin plass uansett.

SCANPIX
Lien, Kyrre
Aarekol, Marita
Lillebø, Jan M.