Bymuseet har publisert videoer fra den foreløpig siste store bybrannen. Videoene fra brannen på Bryggen i 1955 er lagt ut på Youtube.

Filmen, som du kan se øverst på siden, gir et tydelig inntrykk av den kaotiske situasjonen som oppstod da flammene raserte det gamle knutepunktet for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge.

Prosjekt Bryggen har samlet filmklipp og bilder av brannen i Youtube-videoen under, blant annet ved hjelp av stoff fra BTs arkiv.

— Husker godt

Storbrannen rammet særlig den nordlige delen av Bryggen, som da bestod av de eldste originale handelsgårdene i tre. Senere ble blant annet SAS-hotellet bygget i dette området.

Kunstneren Rolf Kästel var 18 år gammel den sommerdagen for 56 år siden. Han husker godt inntrykkene han satt igjen med etter å ha vært øyevitne til brannen.

- Hell bensin på!

— Jeg gikk ut av kontoret mitt som lå i Strandgaten og så over Vågen mot Bryggen. Der oppdaget jeg et inferno av ild og flammer. Det var kaotisk, og folk løp som gale, forteller han.

— Hell bensin på! La hele rukkelet med rotter, mus, og katter brenne ned! Hørte jeg folkemengden rope, sier Kästel, som senere slo seg sammen med arkeologen og grunnleggeren av Bryggens Museum, Asbjørn Herteig, for å redde restene av de utbrente bryggehusene.

Mye arbeid

Selv har han ikke sett filmklippene fra brannen ennå, men forteller at han fortsatt har et sterkt forhold til de gamle handelsgårdene.

— Vi la ned mye arbeid etter brannen i 1955, og slikt husker en for alltid, sier den pensjonerte kunstneren.

Kästel og Herteig har senere fått mye av æren for at Bryggen fremstår så godt bevart som den gjør den dag i dag.

Er du så voksen at du husker storbrannen på Bryggen? Del gjerne dine minner med leserne i kommentarfeltet!

FAKSMILE: BT 5. juli 1955, dagen etter brannen.