En undersøkelse utført av Synovate på oppdrag for Postbanken viser at vi i Hordaland i gjennomsnitt bruker 4200 kroner på julegaver i år. Vi bruker også 2200 kroner ekstra på mat i julen.

To som ikke bidrar til å dra opp snittet er Solveig Lillebø og Lisbeth Kaland Sture som begge er 21 år og studenter. De kommer til å spise både pinnekjøtt, grøt, marsipan, julekaker og mandariner i julen, men har ikke tenkt på bruke en krone på det.

— Vi skal reise hjem i julen, og får derfor all julematen gratis. Men familiene våre bruker jo ekstra penger på mat når vi er hjemme, sier de to studentene som er bosatt i Bergen.

Lite stemning på nett

Begge er nettopp ferdige med eksamen og skal nå begynne på gaveshoppingen.

— Det høres mye ut med 4200 kroner. Jeg kommer ikke til å bruke så mye, sier Lillebø.

Ifølge Synovates undersøkelse vil åtte prosent av gavehandelen foregå på internett.

— Det hører med til julen å gå rundt i butikker for å se etter gaver. Det blir ikke den samme stemningen av netthandel. Da må du i hvert fall sitte i en veldig julepyntet stue og bestille, kommenterer Kaland Sture.

— Jeg kjøper litt sminke på nettet fordi det er billigere. Resten handler jeg i butikker, sier Lillebø.

Dyr mat

Robert Olsen (37) kjenner seg mer igjen i tallene.

— Det er nok noe sånt vi bruker på julegaver. Det går jo en del ekstra til kjøttpålegg og slikt i julen også, men 2300 kroner høres mye ut, sier Olsen før han tar fatt på julegaveinnkjøpene.

I likhet med 75 prosent av de spurte i undersøkelsen regner han med å bruke omrent like mye penger på julen i år som han gjorde i fjor.

Alle julegavene skal kjøpes i butikk.

— Jeg kjøper av og til cd-er på nettet, det er det eneste. Cd-utvalget i butikkene er altfor lite, sier han.

Kvinnene ordner opp

Statistisk sett er det kvinnen i huset som har hovedansvaret for juleinnkjøpene i en husholdning i Hordaland. 20 prosent oppgir at mannen har ansvaret, mens 17 deler likt.

I tillegg til gaveshopping vil en av tre også bruke mer penger på seg selv i julen. 2200 kroner, ifølge undersøkelsen.

Hvordan bruker du pengene i julen?

MANGE GAVER: Robert Olsen (37) synes tallene høres riktige ut, men bruker selv mindre penger på julemat. FOTO: RUNE STØLÅS