Du har kanskje opplevd det. Det nærmer seg avgangstid for flyet ditt, og foran deg i køen til sikkerhetskontrollen er han plutselig: medpassasjeren fra et visst, varmt sted.

Sakte kler han av seg jakken, før han begynner å rote i lommene etter nøkler, mobil og småpenger. Så skal trillekofferten opp på båndet. Kontrolløren kikker på skjermen sin. — Har du en datamaskin oppi her? Noe flytende? Full ompakking må til, en deodorant beslaglegges. Han går gjennom metalldetektoren. Det piper. - Åh, jeg glemte beltet.

Ifølge security-sjef Lasse Solberg på Flesland er urutinerte reisende en ekstra køutløsende faktor, sammen med den knappe plassen i sikkerhetskontrollen på flyplassen.

— Vi ser at trafikken gjennom sikkerhetskontrollen går saktere for eksempel rundt høytider, når mange som sjelden reiser skal ut å fly. Vi har ikke eksakte tall på hvor mye tregere det går, men det er klart det er mye å tjene på at folk er flinke og kommer seg effektivt gjennom kontrollen, sier han.

Slik gjør du det

Her deler Solberg sine råd for effektiv passering av kontrollen:

  • Start gjerne forberedelsene før du reiser hjemmefra - putt det du har i håndbgasjen av flytende kremer o.l i plastpose. Husk at væskebeholdere med mer enn 100 ml må sendes med innsjekket bagasje. Sørg for at skarpe eller spisse gjenstander, eller andre gjenstander som kan utgjøre risiko, legges i innsjekket bagasje.
VÆSKE I POSE: Husk at beholdere over 100 ml må sjekkes inn.
ØRJAN DEISZ
  • Før du stiller deg i køen (eller — hvis køen er lang - i god tid før du når sikkerhetsslusen): Fortsett forberedelsene. Åpne jakke og belte, samle småting fra lommene. Putt det gjerne i håndbagasjen. Sørg for at du ikke må starte på en full ompakking av håndbagasjen når du når frem til kontrollpunktet.
  • Jo færre kasser du bruker, jo bedre. Nøkler, småpenger, telefon, briller og jakke kan gjerne legges i samme kasse. Men ikke legg småting oppå jakken. De faller lett av og forsvinner, eller blir ødelagt. PC må legges i en egen kasse.
  • Når du har kommet deg vel gjennom metalldetektoren, ikke bli stående rett etter portalen. Få med deg tingene dine og kom deg litt vekk, så flere kan komme gjennom detektoren.
FÆRREST MULIG: Jakken kan gjerne dele kasse med nøkler og mynter.
ØRJAN DEISZ
  • Men: ikke ta vesken din for tidlig. Det er satt opp plexiglass like etter røntgenmaskinen for å hindre at folk står der og snapper tingene sine. Hvis kontrolløren ser noe som gjør at de trenger å ta en ekstra titt på en veske, men den er borte før de rekker det, må hele terminalen tømmes.
  • Det er fint om du rydder tilbake kassene dine selv.
  • Husk å få med deg alle eiendeler. Hvis vi skal lete etter tingene dine i ettertid, stopper køen opp.

Hellig vann og plate i hodet

Vi ba BTs lesere dele sine mest irriterende opplevelser fra sikkerhetskontrollen, og sine beste tips for en smidig passering. Her er noen av svarene vi fikk:

— Den mest irriterende somlingen var da jeg stod bak noen i sikkerhetskøen som ville ta med seg en 4 pakning med yoghurt og masse annet stasj. Faren presterte da å parkere ungene i køen og tvang de til å spise disse yoghurtene og forventet at de bak i køen skulle vente!!

— Havnet nylig bak et ektepar med litervis av hellig vann i sekken. Vaktene måtte bruke lang tid på å forklare dem at deres overbevisning om at vannet var hellig, ikke gjorde vannet mindre ulovlig. Litt underholdende, mest irriterende.

— Bruk bil om du skal ha med deg alt mulig dilldall, toget er også helt ok, la oss som reiser i undik og onepiece uten sko og håndbagasje slippe fram i køen, for vi er vel drømmepassasjerene?

— Dere skulle vært med på den turen jeg var på, der en eldre dame stoppet opp alt, og det pep og pep, men de fant ikke mer å ta av henne. Det var da hennes mann sa, kanskje det er metallplaten i skallen din som utløser alarmen. Den dagen var det morsomt å stå i kø bak denne fruen.

— En ting jeg har lært å ALDRI ha med til innsjekking er «stikkgjenstander» og ting som kan ansees som våpen i bagasjen eller på meg, samt flytende stoffer eller vann. Så legge alt av mynter, ringer, smykker, mobil, belte og annet som inneholder metall i en pose FØR jeg kommer til check-point, sender det igjennom uten stopp og tar på meg belte, legger mobilen på plass etc. ETTER at jeg er gått rett igjennom.

— Jeg begynner med «sorteringen» med en gang jeg har sjekket inn og er på vei opp rulletrappen. Knepper opp jakken, tar ut PC, mobil osv., tar ut flytende og alt det. Slik kan jeg legge alt på båndet med en gang jeg er der og slipper tidssløseri. Det verste jeg vet er småbarnsfamilier som ikke er det grann forberedt!