Karl Lauritzen fra Åsane blinket seg ut en ledig kaiplass på Zachariasbryggen. Men da han satte båten i revers, begynte den å gå mye fortere. Resultat: Bang og full skvis mellom kaien og båten foran.

Fra Moss til Åsane

— Så utgjort at dette skjer når jeg nesten er helt fremme, sier Lauritzen til bt.no rett etter smellen.

Han er alene i båten, og etter fem dager til sjøs var han klar for å nyte Bergen. Han har arvet en Viking 26-foter fra 1976 av sin avdøde far i Moss i Østfold, og nå skulle båten tas hjem til Åsane. Men etter fem dager med dagøkter på åtte-ni timer til sjøs, ville han først bare ha en liten stopp i byens indrefilet.

— Huff, jeg er litt shaky, sier Lauritzen oppgitt og kikker på det knuste vinduet på styrbord side og på nabobåtens små skrammer i skroget med noen blåflekker hist og pist etter Lauritzens skrog. Det var baugspydet til nabobåten som førte til knust rute

— Heldigvis ble ikke skadene så store, sukker han lettet.

Ingen promille

Når Bergens Tidende møter ham retter etter sammenstøtet, har han ikke snakket med båteieren av båten han kræsjet i ennå. Men han bedyrer at han skal ordne opp i alt. Det sier han også til politiet som straks er på pletten for å avhøre ham og vitner pluss ta blodprøve, som er vanlig rutine.

- Gruer du deg til å snakke med eieren?

— Ja, det er ikke noe kjekt dette her, sier han.

Selv om båten er ny for ham, er han ikke ny på sjøen.

— Jeg har jobbet fem år på fiskebåt og er båtvant, men jeg har ikke skippereksamen, sier han og forteller at han har hatt flere problemer på ferden fra Moss.

- Peiset på

Johnny Pedersen sto på Zachen og forteller at han så båten komme inn i stor fart på Vågen.

— Det så ut som om han peiset på for å komme inn før en seilbåt, sier Pedersen som også er fra Moss, men bosatt i Bergen siden 1972.

— Det er meldt om en båt i stor fart inn til Zachen. sier operasjonsleder Ole Geir Magnussen i Hordaland politidistrikt som fikk meldingen om båtkræsjet klokken 14.45.

— Det sies at du kjørte så fort, Lauritzen?

— Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg la rolig til - det var reversen som ikke virket. Jo mer gass jeg ga, jo fortere gikk det fremover, sier Lauritzen til bt.no.

Flere problemer underveis

Å legge til kai i Bergen har ikke vært det eneste problemet for Lauritzen på ferden kysten rundt.

— Jeg har hatt en del problemer. Båten begynte å lekke, så jeg måtte ta den i land i Stavanger. Jeg har også hatt navigasjonsproblemer. Men det er ikke noe gøy å avslutte på denne måten. Ja, ja - båten flyter nå ennå, sier han.

Uansett; politiet er ferdig med saken.

— Eieren av den andre båten er på stedet. De ordner opp seg i mellom, sa operasjonsleder Jan Steimler kort tid etter uhellet.