Torsdag forklarte 38-åringen og den ene av kvinnene seg i Bergen tingrett. Saken ble utsatt, fordi retten mente det var grunn til å undersøke mannen mentalt. De to andre vil forklare seg på et senere tidpunkt.

38-åringen er tiltalt for å ha voldtatt tre kvinner i perioden 2009-2011. Både han og de tre kvinnene hadde drukket alkohol.

Høsten 2009 hadde han vært på byen med en kvinnelig kollega og andre fra arbeidsplassen. Kvinnen ble så beruset at hun ble kjørt hjem av politiet.

— Vi var kanskje brydd

Han sendte så melding til henne og spurte om å få overnatte. Det sa hun ja til, og han dro hjem til henne.

— Vi snakket sammen, og jeg skulle ligge på sofaen i stuen mens hun gikk og la seg på soverommet. Etter en stund gikk jeg inn til henne for å gi henne en «nattaklem». Jeg ville vise at jeg var glad i henne. Hun gjengjeldte den og vi hadde sex sammen, forklarte mannen i retten.

— Dagen etter snakket vi ikke sammen om det som hadde skjedd. Vi var kanskje brydd, sa han videre.

- Ble veldig lei meg

Kvinnen anmeldte mannen for voldtekt noen dager senere.

— Jeg ble veldig lei meg da hun gjorde det. Det var frivillig og ingen tvang, sa han i retten.

Anmeldelsen ble henlagt av politiet. Et halvt år senere, våren 2010, var han på byen. Her møtte han en venninne av sin søster. Venninnen hadde med sin samboer, som var sterkt beruset.

- Tenkte det ikke var bra

De to ble med hjem til den tiltalte for å sove der, fordi det ville bli dyrt for dem å reise hjem med taxi.

— Vi var alle beruset. Mannen var veldig full. Vi fikk lagt ham i min seng. Jeg snakket med samboeren hans i stuen. Deretter gikk hun og la seg på soverommet mitt i sengen med sin mann. Etter en stund gikk jeg inn for å slå av en ovn på soverommet der de lå. Lyset var på og jeg bøyde meg ned og ga henne en klem. Vi begynte å kysse, og det utviklet seg mens samboeren lå ved siden av, forklarte den tiltalte mannen.

-Jeg tenkte at «dette ikke var bra» og spurte henne om jeg skulle stanse. Jeg gikk så og la meg på sofaen og våknet dagen etter. Da hadde de to andre forlatt leiligheten. Jeg skjønte ikke hvorfor, fortsatte han.

Oppsøkt av samboer

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen påpekte at den tiltalte i politiavhør hadde forklart at det var mørkt på soverommet da han kom inn. Stolt-Nielsen mener kvinnen sov og ble voldtatt.

— Nå sier du at lyset var på og at fornærmedes øyne var åpne.

— Det er lenge siden, men jeg mener øynene hennes var åpne, svarte den tiltalte.

Han ble oppsøkt av kvinnens samboer i ettertid.

— Han var sint og sa at jeg ville bli anmeldt. Jeg sa jeg hadde hatt sex med samboeren hans, men at det var frivillig, forklarte mannen i retten.

- Blir du veldig glad i kvinner?

Nok en gang ble han anmeldt for voldtekt.

— Anmeldelsen var veldig ubehagelig, for jeg spurte jo om jeg skulle stanse, sa mannen i retten.

På grunn av spesielle omstendigheter ble anmeldelsen henlagt, uten at den ble sett i sammenheng med den første voldtektsanmeldelsen.

Et år etter dette, våren 2011, dro han hjem til en kvinnelig kollega. De drakk alkohol, snakket sammen og hørte musikk.

— Jeg var ganske full og spurte om jeg kunne ligge over, ettersom jeg hadde lite penger og ville unngå å bruke taxi. Hun gikk på soverommet, mens jeg la meg på sofaen. Etter en stund, kanskje 35 minutter, gikk jeg inn på soverommet for å gi henne en «nattaklem». Hun snudde seg og vi begynte å kysse. Det utviklet seg, men jeg stanset, fordi hun hadde samboer. Det ville ikke ta seg bra ut hvis han kom hjem, forklarte mannen.

Såret for tredje gang

I retten kom det frem at kvinnen har forklart at hun våknet av at mannen forgrep seg på henne. Hun sa videre at hun da sparket etter ham.

— Blir du så veldig glad i kvinner midt på natten at du må inn og klemme på dem, spurte Stolt-Nielsen.

— Det er bare sånn jeg er, svarte mannen.

Stolt-Nielsen spurte flere ganger hvorfor mannen gikk inn på soverommene til de tre kvinnene etter at de hadde lagt seg.

For tredje gang ble han politianmeldt for voldtekt.

Nå ble de tre sakene sett under ett, og de to henlagte sakene ble gjenopptatt.

— Jeg ble veldig såret over anmeldelsen, for det var frivillig, sa han i retten.

Rettssaken utsatt

Tiltaltes forsvarer er Line Ingebrigtsen. Hun ba om at saken ble utsatt, slik at det kunne bli foretatt en mental undersøkelse av tiltalte.

— Vi må få belyst om det er omstendigheter ved hans helsetilstand som kan få innvirkning på eventuell skyld og straff. Min klient forklarer seg sannferdig, men han har en annen oppfatning enn det som de fornærmede opplever, sier Ingebrigtsen.

Hun fikk medhold av retten, som utsatte saken under sterk tvil.

— Det er jeg glad for. Dette er en så alvorlig sak. Han risikerer lang fengselsstraff, og det er forhold ved hans helsetilstand som bør belyses.

Aktor uenig

Den tiltalte mannen forklarte seg om en vanskelig skolegang, at han ble mobbet som barn og hadde store problemer med å få nære venner.

Han besto ikke eksamen på videregående, men har vært i arbeid frem til 2011, da han ble voldtektsanmeldt av kollega nummer to.

— Siden da har jeg vært arbeidsledig, forklarte mannen.

Aktor Eirik Stolt-Nielsen var uenig i at rettssaken ble utsatt, blant annet av hensyn til de tre kvinnene. Han mente også at tiltalte forklarte seg greit og at det ikke var tvil om at han var strafferettslig tilregnelig.