«Vi var færre enn Enga Casuals, men sto godt til tross for raske arrestasjoner. En Enga Casuals får et bosspann i hodet, og en annen får avansert neseplastikk før politiet skiller de to gjengene».

Slik beskrives oppgjøret mot fotballpøbler fra Vålerenga den 30.04 2006 på den nye nettsiden til fotballpøbler i Bergen.

«Vår versjon av slagsmål»

Nettstedet ble opprettet for en måned siden og inneholder et utvalg av forskjellige kamper de siste tre årene der bråkmakere fra Bergen har vært i slag med fotballpøbler fra andre klubber som Start, Vålerenga, Marseille og Odense.

– I Oslo har Enga Casuals lenge hatt sin nettside der de har gitt referater fra sine sammenstøt. Vi ønsker å gi vår versjon av sammenstøtene vi har hatt med dem, slik at ikke bare deres versjon blir stående som den eneste, sier en av skribentene bak nettstedet.

Taktikk overfor politiet

Personene bak de ulike kampreferatene avslører også en god del av taktikken i forkant av sammenstøtene med andre fotballpøbler. De forteller hvordan de prøver å lure politiet og hvordan de selv sender spanere for å kontrollere hvor mange fotballpøbler som kommer fra motstanderlaget:

  • I kampen mot Vålerenga i Bergen 2006 sendte bergenserne en egen spaner med toget for å sjekke østlendingenes antall og form. – Denne ble dessverre spottet (oppdaget) og truet med en tidlig avstigning, står det i referatet.
  • I bortekampen mot Strømsgodset 29. juli 2007, er det egentlig planen å møte fotballpøbler fra Vålerenga.– Her hjemme fikk vi fintet OB (Old Bill, kodeord for politiet) til å tro at vi skulle stille sterkt og reise 5. august. Dette gjorde at vi enklere kunne operere i fred.

Videre beskriver kampreferatene hvordan det denges og sparkes løs på hverandre:

  • Fra Branns hjemmekamp mot Marseille beskrives flaskekamp mot franskmennene: Utrolig nok ble ingen skadet eller truffet alvorlig av alle flaskene. Det var tydelig at franskmennene ikke ønsket en nevekamp (...) da de nok hadde gått på en skikkelig smell.
  • Fra kampen mot Start høsten 2007 beskrives det hvordan en fotballpøbel fra Kristiansand blir liggende bevisstløs på bakken og hvordan Kristiansand-guttene blir «overmannet av de sultne pøblene fra Bergen».Juridiske rettigheter

På de nye nettsidene er det også lagt ut en kopi fra politiloven slik at medlemmer skal vite hva de skal gjøre dersom de blir tatt:

«Politiet lyger».

«Lat som om du ikke vet hva du er tatt inn for».

«Ikke skriv under på forelegg».

Dette er noen av rådene som er nevnt i veiledningen for dem som blir tatt.

I tillegg understekes det at man har rett til å vite hvorfor man er tatt.

– Du har rett til å bli behandlet menneskelig og med respekt. I parentes på denne setningen er det skrevet «Ha, ha hysterisk morsomt».

– Mange av de unge personene som er med er ikke så veldig juridisk bevandret. Det er viktig at de blir skolert slik at de vet hvilke rettigheter de har, sier en kilde i miljøet.

Han sier at det nye nettstedet, foruten å gi historisk innblikk i Bergens casualmiljø og kampreferater fra deres ståsted, også er laget for å rekruttere nye personer til miljøet.

– Unge personer er mye på nettet. I dag er vel miljøet rundt 50 personer på sitt største i alderen 18 til 28, sier han.

VOLDSBRUDULJE: Slik ser de nye nettsidene til fotballpøbler i Bergen ut. På sidene skrytes det av sammenstøt med andre bråkmakerer, der de omtaler seg selv som «Bergens fineste». Blant annet fra i forbindelse med Branns kamp mot Vålerenga våren 2007.