Se video øverst i saken

Bronsestatuen Sankta Sunniva på 340 kilo er rigget til på en trerampe rett innenfor døren til den katolske kirken St. Paul. Nå er det like før hun skal hjem — til nisjen sin i den gråpussede fasaden.

— Hun ser litt aggressiv og påståelig ut der hun står nå, minner litt om ansiktet til en utstillingsdukke. Men hun er laget for å stå på veggen, sier sogneprest Alois Brodersen.

MILLIMETERE: Når 340 kilo bronse lirkes på plass, er det millimeter som gjelder. Det vet Stanislaw Zienkiewicz og Krzysctof Chomicz.
RUNE NIELSEN

Ingen snill blondineDamen på 2,20 meter har fått lang hals og et hode som er bøyd fremover, nettopp for at folk nede på bakken skal se henne ordentlig. Den irske kongsdatteren på 900-tallet er nemlig ikke bare St. Pauls skytshelgen, men hele Bergens.

— Sankta Sunniva blir gjerne avbildet med lange, lyse fletter, så folk tror hun var en snill blondine. Men hun var en tøffing som seilte fra Irland til Norge; hun må ha hatt ben i nesen, sier Brodersen.

Ukristelig

Sankta Sunniva lirkes pyntelig ut til døråpningen, får stropper rundt kroppen før hun dingler av gårde. Folk stopper opp på fortauet; hva i all verden er det som skjer? Kranbilsjåfør Geir Justad i Transportoppdrag fjernstyrer operasjonen.

— Det var så vidt kollegene mine ville sende meg hit, de mener jeg er så ukristelig, spøker Justad om det spesielle oppdraget.

På arkitekttegningene fra 1860-tallet ses to statuer i nisjene, og pave Pius den niende mente det var nødvendig å slå på stortrommen da en katolsk kirke i Bergen skulle bygges. Legendariske misjonshelgener som Paulus og Sunniva måtte til. Men pengene tok slutt da prestegård og krypt var i boks, og prestene måtte reise på kollektprekener til Italia og Frankrike.

Overlevde

Først i 2012 har St. Paul kirke råd til de to statuene etter at det ble opprettet et eget fond da pater Beckers fylte 60 år. I fjor ble han 70, og med litt støtte fra et kommunalt fond og Sparebanken Vest kunne statuene til 342.000 kroner endelig finansieres.

De to helgenene har overlevd heisaturen. Nå skuer de beskyttende ut over Nygårdsgatens folk og fe.

— Ansiktet til Sankta Sunniva tar seg bedre ut der oppe fra nisjen, konstaterer Alois Brodersen fornøyd.

- Hva med påståeligheten du ikke likte?

— Ha ha, kirkehistorien er full av sterke kvinner som har kommandert både paver og biskoper. Men hele prosessen gikk litt fort; vi har jo ventet så lenge på dette.

FRA VIRKELIGHETEN: Helgenstatuer blir gjerne utstyrt med noe fra deres liv. Paulus ble drept av et sverd, og på det er det risset inn «Paulus - apostel og martyr» på latin.
RUNE NIELSEN