Som BT meldte i sommer, er det rekordlange ventelister på Bergen kulturskole. Rundt 1300 barn blir stående uten tilbud i år, mot 700 i fjor.

Særlig innenfor piano— og gitarundervisningen har det meldt seg hundrevis av nye søkere. Gitar er nå det mest populære instrumentet, viser de ferske tallene som bt.no har fått tilgang til (antall nye søkere i år i parentes):

 • Gitar/bassgitar (799)
 • Piano/tangenter (733)
 • Strykere (294)
 • Messing (290)
 • Treblåsere (273)
 • Slagverk (263)
 • Sang (191)I tillegg har flere hundre nye søkere meldt seg til tilbudene innenfor visuelle kunstfag (220 nye søkere), teater (215), dans (172) og musikal (51).

Ventetiden er nå flere år for å komme inn på de mest populære fagene.

— Jeg håper at gjennomsnittlig ventetid ikke er mer enn to år, sier rektor Mardon Åvitsland.

Her er triksene

Men det er fortsatt gode muligheter for å få plass, hvis man er fleksibel. Det gjelder det å kjenne systemet godt. Her er våre beste tips:

 • Følg med: Det finnes alltid ledige plasser i noen fag. Kikk på Kulturskolens hjemmeside jevnlig For tiden er det ingen ventetid for å begynne på el-bass, teater, dans og visuelle kunstfag enkelte steder i kommunen.
 • Søk tidlig: Ansiennitet teller. Det kan søkes plass fra det året eleven fyller 6 år. (Unntakene er Suzuki fiolin, Rett på musikken som er fra 5 år, og Musikk fra livets begynnelse, et kurs for babyer fra 3 mnd. til 12/15 måneder.
 • Prøv en annen bydel: Kan du frakte barnet ditt selv? I så fall kan du søke om f.eks. gitarundervisning i flere bydeler. Ventetiden er ulik i forskjellige deler av kommunen. (Du kan imidlertid ikke søke om plass i nabokommunenes musikkskoler. Eneste unntak er ungdommer fra Bergens nabokommuner, som kan bli tildelt såkalte talentplasser i Bergen.)
 • Velg privat: Hvis du har råd, kan du la barnet ditt ta private timer mens du venter på offentlig plass. Det finnes mange aktører, deriblant pianoskole.no. Vær obs på at private timer kan koste over 8000 kroner i året, mens kommunens tilbud koster 2300 kroner.

Alle skal få plass

Bergen bystyre vedtok i 2006 at «Bergen kulturskole skal være en kulturskole for alle» og at ventelistene skal avvikles innen 2012. Likevel har ventelistene blitt stadig lengre, og bevilgningene har stått på stedet hvil siden i fjor.

Rektor Mardon Åvitsland er glad for at det finnes private alternativ til barn som ikke får plass.

— Som leder er jeg positiv til at finnes mange private aktører. Jeg anbefaler gjerne det private markedet, for dem som har muligheter for det. Men det er klart at det er en annen pris å betale der, sier han.

Aller helst håper han på større bevilgninger, slik at ventelistene kan fjernes.

— Min oppgave er å strekke disse pengene så godt som råd er. Jeg vil tro at vi skal kunne skaffe lærere. Det er midlene det står på, sier rektoren.

Hver elevplass på Kulturskolen belaster kommunekassen med gjennomsnittlig 9000 kroner, sier han. Kostnadene er størst i fagene med individuell undervisning, som f.eks. piano og gitar.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!