Da politiet i 2006 tok opp etterforskningen av lommemannsaken etter rundt to års pause, ante de ikke hvem de lette etter.

— Vi forsøkte å lage en profil av gjerningsmannen, og stilte oss spørsmål som hvor gammel han var, hvor han kom fra, hva som gjorde at han reiste rundt, fortalte Håvard Aksnes da han forklarte seg for Follo tingrett i formiddag.

Aksnes var med da lommemannsaken ble etterforsket i 2003-2004, og ledet etterforskningen fra 2006, da den ble tatt opp igjen, til sommeren 2009. 700.000 menn Men til tross for møysommelig arbeid og mange tips, hadde politiet lite konkret å gå på etter halvannet års sammenhengende arbeid.

— Ut fra fornærmedes forklaringer, kunne vi anta at mannen var norsk, og i et gitt aldersspenn. I den gruppen finnes det 700.000 personer å velge mellom, fortalte Aksnes for å illustrere hvor vanskelig arbeidet var.

Etter hvert begynte politiet å søke bakover i tid, og mente at de kunne koble saken til etterforskningen av en antatt serieovergriper kalt «bandasjemannen» i Bergen på 90-tallet-

Da de etterlyste tips fra Bergen, fikk de inn saker helt tilbake til midten av 70-tallet.

Det avgjørende tipset

Men fortsatt sto de helt på bar bakke når det gjaldt å koble alle sakene til et navn.

— Vi var ikke på sporet av en person i det hele tatt før vi fikk inn navnet til Erik Andersen 26. november 2007, fortalte Aksnes.

Det avgjørende tipset kom etter at Aksnes i en BT-reportasje hadde stilt spørsmålet om hvorfor det ikke fantes saker i Bergen etter 1999. En av teoriene til politiet var at gjerningsmannen hadde blitt avslørt eller vært nær ved å bli avslørt den gang.

Samme dag fikk Aksnes en telefon. Pensjonert lensmann Oddvar Ågotnes på Sotra lurte på om etterforskerne hadde navnet på en bestemt mann i materialet sitt – en mann som var blitt pågrepet på Sotra i 1999. — Jeg husker den datoen veldig godt. Det var første gang jeg hørte navnet til Erik Andersen, sa Aksnes i retten i dag.

Mobilspor Han syntes opplysningene til eks-lensmannen var svært interessante, og begynte straks å søke i det omfattende etterforskningsmaterialet.

— Jeg fant at Erik Andersen sin mobiltelefon hadde slått inn på to basestasjoner i Skjolden sommeren 2006, i forbindelse med et overgrep der, fortalte Aksnes.

Lenge hadde etterforskerne jobbet seg gjennom lister med kjente overgripere, foretatt alibisjekker, tatt avhør og bedt om DNA-prøver fra de mest interessante.

— Men vi ante ikke hvem vi lette etter, det var helt ukjent inntil vi fikk inn dette tipset. Koblingen til saken i 99, sammen med mobilsporene, gjorde at Erik Andersen fikk relativt høy prioritet i etterforskningen, forklarte Aksnes.

Halvannen måned senere hadde han og resten av teamet fått det endelige svaret. Politiet hadde i all hemmelighet tatt seg inn i huset til Andersen i Åsane, og hentet biologisk materiale. DNA-prøven matchet profilene de hadde funnet i fem ulike overgrepssaker.

11. januar 2008 ble Andersen pågrepet.

Han står nå tiltalt i Follo tingrett, for overgrep og overgrepsforsøk mot 66 gutter. Han har helt eller delvis erkjent straffskyld i 16 saker.

Retten er ferdig med å høre forklaringene til ofrene i saken, nå pågår generell bevisførsel. Rettssaken antas å være ferdig rundt påsketider.