Digital mobbing blir tema på Gimle ungdomsskole i Bergen i morgen formiddag. Da kommer nemlig «Bruk hue»— kampanjen for første gang til Vestlandet.

— Hver eneste dag opplever tusenvis av norske barn og unge å bli mobbet gjennom bruk av mobiltelefon og internett. Digital mobbing foregår som regel skjult for de voksne og problemet er økende, sier Kristine Meek i Telenor, som er initiativtaker til kampanjen.

«Du r så støgg! D r ingen sm liker dg! Blir kvalm av dg... HORE!!!». En jente opplevde at denne meldingen tikket inn på hennes mobil.

Digital mobbing kan skje ved å sende stygge eller truende meldinger via SMS, chat-programmer, e-post eller sosiale nettsamfunn. Enkelte lager websider hvor de publiserer bilder og video av mobbeofferet i nedverdigende situasjoner, eller oppretter gruppen av typen «Vi hater Line» på Facebook.

En konsekvens av nettmobbingen er at den ikke så enkelt lar seg slette. Bilder og meldinger blir videresendt, og kan være en belastning i lang tid.

Lysbakken kommer

Sammen med Røde Kors, Barnevakten og Medietilsynet har Telenor utarbeidet holdningskampanjen «Bruk hue». I fjor høst ble kampanjen vist for en rekke ungdomsskoleelever på Østlandet. Erfaringene har vært gode.

En undersøkelse i etterkant har vist at en god del av elevene har endret oppførsel etter kampanjen. Tre av fire elever spør nå om lov før de legger ut bilder av andre. Videre sier over halvparten at de vil slette bilder dersom de tror andre ikke vil like dem.

I høst skal kampanjen besøke 100 nye skoler, og først ut er Gimle. Med på laget er også barneminister Audun Lysbakken, som skal snakke for de 500 ungdomsskoleelevene.

— For mange barn og unge opplever å bli mobbet på mobil og internett i dag. De har rett til å føle seg trygge, og derfor har vi styrker kampanjen mot digital mobbing på flere fronter, sier Lysbakken i en pressemelding.

«Bruk hue»- kampanjen er basert på situasjoner fra ungdommens egen hverdag, og elevene får blant annet se en film (se under). Målet er å gjøre ungdom, foreldre og lærere bevisste på hva digital mobbing er, og hvilke konsekvenser dette kan få.

Artikkelen fortsetter under videoen

Ofre for nettmobbing lider mer

En nylig publisert amerikansk undersøkelse viser at mobbing på nett og mobil oppleves verre en annen mobbing. Til forskjell fra tradisjonell mobbing ser ikke offeret den som mobber. Derfor føler nettmobbeofre seg oftere mer isolerte og mer hjelpeløse enn før, kommer det frem i studien.

Telenor har utviklet et eget mobbefilter som gir brukerne muligheten til å svarte mobilnummer som de ikke vil motta meldinger fra.

Opplever du at mobil og internett brukes til å mobbe? Hvordan skal man unngå det? Bruk kommentarfeltet .