Det er med skrekkblandet forventning de rundt 360 ungdommene ser opp mot bilen, som henger 27 meter over bakken. Ett sekund senere blir den knust mot asfalten under.

— Jeg tror det har litt effekt på dem, sier ambulansjesjåfør Reidar Mathisen.

Til skrekk og advarsel

Ungdommene var i dag samlet på Nordhordland folkehøgskule for å lære om - og kanskje skremmes fra - å kjøre fort og uansvarlig i trafikken.

Hele russekullet i Nordhordland var invitert, i tillegg til elevene på folkehøyskolen. De fikk se to biler bli knust mot asfalten - fra en høyde som tilsvarer et krasj i 80 kilometer i timen - og det påfølgende redningsarbeidet etter «kollisjonen».

I tillegg fikk de høre sterke historier fra fagfolk, og fra ofre og pårørende for trafikkulykker.

Ifølge ambulansesjåfør Mathisen er det stort sett tre typer unge sjåfører: De som alltid kjører forsvarlig, de som av og til trår litt hardt på gassen - og de som gir blaffen, og alltid kjører for fort.

Vil påvirke de unge

  • Målet er selvsagt å treffe alle, men det er først og fremst de som ligger i mellomsjiktet - de som av og til drar litt på - vi satser på å nå. Det er der vi har størst sjanse til å påvirke. Og vi får gode tilbakemeldinger, sier han.

Bak seansen står Trafikkfaglig samarbeidsutvalg i Nordhordland, et samarbeid mellom ambulansetjenesten, brannvesenet, politiet og Trygg Trafikk.

— Ikke tøff dere ved å kjøre for fort. Det finnes mange måter å tøffe seg på, var oppfordringen til de fremmøtte ungdommene.

Tror du ungdommen lar seg påvirke? Bruk kommentarfeltet.