Norges største Ikea-varehus åpner dørene i Åsane allerede 2. mai, en måned før planen. Årsaken er at arbeidet med en ny trafikkmaskin på Nyborg har gått raskere enn planlagt. Krysset åpner dagen før varehuset.

Åpningsuke

— Dette er vi svært fornøyde med, sier varehussjef Odd Rune Bjørge. Han har lenge fryktet at arbeidet ville dra ut til begynnelsen av juni, men har nå fått bekreftet fra Vegvesenet at Nyborgkrysset står ferdig 1. mai. Kommunen har bestemt at krysset må være klart før Ikea kan åpne.

Varehussjefen merker store forventninger blant kunder og tror det nye varehuset kommer til å bli besøkt av svært mange de første dagene. Han tør ikke snakke om en åpningsdag.

— Vi snakker heller om en åpningsuke, sier han og håper trafikken vil fordele seg litt utover.

Trenger tiden

Allerede står restauranten ferdig og kan begynne servering av kjøttboller i morgen, om nødvendig. Bord og stoler er skrudd sammen og står klare til å ta imot. Bak en liten vegg står en sofa med utsikt til trafikkmaskinen, Gullgruven og fjellene bak. Her skal ammende mødre finne ro og fred.

Restauranten har sitteplass til 700 personer og blir blant de største i Norge. Oppvaskmaskinen er også kjempestor. Den står klar til å ta i mot tallerker og glass fra de første gjestene.

Men resten av bygget er et stykke unna å stå ferdig. Vegger skal settes opp og utstillingen skal bygges. Varehuset på over 38 000 kvadratmeter er tre ganger så stort som det gamle huset noen steinkast bortenfor.

— Vi trenger tiden frem til åpningen, sier Bjørge og ser ut over det tomme gulvet på størrelse med en fotballbane og to.

Kaos?

Fra parkeringsplassene på grunnplanet skal veien gå opp til to etasjer med store og små varer. Kundene skal loses gjennom det hele, helt frem til det kolossale selvbetjeningslageret der hyller og stoler kan hentes ut fra enormt mange og lange hyller. Over 10.000 kvadratmeter med reoler som strekker seg opp i to etasjer.

Bjørge mener de store dimensjonene skal gjøre det enklere for kundene å finne frem.

— I de små varehusene er det faktisk lettere å gå seg bort. Ikeas undersøkelser viser at folk letter skjønner hvor de er i et stort varehus, forteller han.

Venter rekord

Ikea i Åsane har de siste årene nærmet seg to millioner kunder i året. I fjor kom 1,8 millioner personer innenfor dørene på det «gamle» varehuset. Nå regner varehussjef Bjørge med å passere to millioner kunder før året er omme.

Det nye varehuset blir det tredje i Norge med plass til varer fra hele Ikeas varekatalog. Tidligere har IKEA Slependen og IKEA Sørlandet vært alene i Norge om å ha tilstrekkelig plass for et slikt fullsortiment.

Trøbbel for kryss

Arbeidet med Nyborgkrysset møtte uforutsette problemer i begynnelsen. De ble vanskeligere enn ventet å flytte en kabelgate som gikk i grunnen gjennom området. Datoen for ferdigstillelse ble derfor skjøvet til 7. juni. Men senere har entreprenøren klart å ta igjen den tapte tiden.

— De har stokket om på ting og gjort deler ferdig i en annen rekkefølge enn planlagt. Slik har de klart å spare inn tiden, forteller prosjektleder for krysset, Steinar Eide i Statens vegvesen.

Nå er nedtellingen til åpningsdagen begynt. Den 2. mai kan det bli trafikkaos i Åsane.

Hva synes du om Ikea? Skriv gjerne noen ord i kommentarfeltet!

NOK Å GJØRE: Elektriker Martin Kvamsdal gjør restauranten klar. Her skal 700 kunne spise samtidig.
ODD NERBØ
SLIPER GULV: Frode Opsahl har vært over mange tusen kvadrat med sin pussemaskin.
ODD NERBØ
TOMME GOLV: Varehussjef Odd Rune Bjørge trenger dagene frem til 2. mai for å få alt klart.
ODD NERBØ
VEGGER SKAL OPP: Her skal kundene loses gjennom utstillinger på sin vei mot kassaapparatet.
ODD NERBØ
ENORMT: Selvbetjeningslageret er stort som en flyhangar.
ODD NERBØ
FORBUDT FOR MENN: Her skal ammende mødre finne roen, med utsikt over trafikkmaskinen.
ODD NERBØ