Det knaser under føttene våre idet vi går nedover den bekmørke korridoren som fører inn til vaskerommet. Vi tråkker på glassbiter fra kuppelen som skulle ha beskyttet lyspæren som ikke henger der.

— Jeg kan ikke skjønne at det går an å bo slik, sukker Monicha Ramstad (34).

Hun er søsteren til en 30 år gammel mann som leier en hybel i øverste etasje i Von Der Ohes vei 3 i Sandviken.

Skittent og mørkt

30-åringen representerer en av 461 husstander som venter på kommunal utleiebolig i Bergen. Han har stått i køen i to år.

Enn så lenge må kommunen, via sosialtjenesten, hver måned betale 4500 kroner for at Monichas bror skal bo i en hybel på 20 kvadratmeter, i en leiegård uten lys. Den 30 år gamle rusmisbrukeren må dele en dusj med beboerne i de ni øvrige hyblene i bygården, og et bitte lite toalett med naboen.

— Det er helt uverdig å bo slik, mener Monicha Ramstad.

Hun fikk sjokk da hun besøkte broren for første gang tirsdag i forrige uke. Etter å ha gått gjennom en inngangsdør som var sparket inn, kom hun inn i en mørk og skitten korridor. For å komme seg opp til brorens loftshybel måtte hun ta seg opp de smale trappene uten å kunne se det neste trinnet.

— Jeg snudde flere ganger før jeg klarte å komme meg helt opp, forteller hum.

Når BTs fotograf lyser opp trappen med blitzen ser vi at omtrent hvert eneste trinn er dekket med mold, sigarettstumper og fyrstikker.

Flytter ut

I går pakket Monicha Ramstad ned alle brorens verdisaker, bare to måneder etter at de ble båret opp dit. 30-åringen ble innlagt på en avrusningsklinikk tirsdag, og vil ikke tilbake til Von Der Ohes vei.

— Han vil få orden på livet sitt igjen. Det klarer han ikke når han bor her. Han blir ikke akkurat motivert til å ha det rent og pent rundt seg, slik som det ser ut her, sier Ramstad, mens hun pakker alle brorens Playstation-spill ned i en bag.

Hun mener også det er direkte utrygt å bo i leiegården. 30-åringens hybel i femte etasje har verken røykvarsler eller brannslokkingsapparat. Alternative fluktveier er det også dårlig med.

— Det hang et branntau utenfor leiligheten tidligere, men da min bror dro litt i det, løsnet kroken, forklarer Monicha Ramstad.

Nå håper hun at kommunen begynner å stille krav overfor utleiere som skor seg på sosialklienter.

— De har krav på samme trygghet som alle andre, sier hun.

Skylder på leieboerne

Huseier Harry Fondenes mener at leieboerne har seg selv å takke for at det ser ut som det gjør.

— Det klikker rett og slett for dem. De hiver fjernsyn ut av vinduene. Spørsmålet er om jeg skal fortsette å leie ut til sosialklienter, sier Fondenes.

Han er daglig leder for Hardy Eiendom AS, som i 2004 omsatte for 4,4 millioner kroner. Overskuddet var på 1,8 millioner. For tiden leier selskapet ut leiligheter i tre bygårder, ifølge Fondenes selv.

Ansvaret for vask av korridorer, trappeoppganger og dusj har Harry Fondenes delegert til leieboerne.

— Men det er ditt ansvar å sørge for at det er lys i korridorene?

— Er det ikke lys der nå? Det har ikke jeg fått beskjed om. Leieboerne tar lyspærene ute i gangen når det mangler en inne hos dem selv. Jeg kommer med nye pærer, og to-tre dager senere er de borte igjen. Det samme gjelder sikringene, sier Fondenes.

— Vaskemaskinen og tørketrommelen var heller ikke koblet til?

— Nei, men hver enkelt leieboer trekker en skjøteledning fra sin leilighet når de vasker klær, så det går på deres egen strømregning, forklarer han.

Huseieren bedyrer at han kommer innom leiegården to ganger hver eneste uke for å sjekke at alt er på stell.

— Men det ser ikke ut. Jeg er klar over det, sier Harry Fondenes.

Amundsen, Paul S.