• Det er viktig for oss å møte publikum, og vise hvem vi er, sier kunstner Maria Udd. I går åpnet hun dørene til atelieret på Verftet.

MAREN NÆSS OLSEN

Maria Udd skal åpne døren til kunstnerlivet på Verftet, og hun gleder seg.

— Vanligvis er det veldig lukket her. Folk forventer seg kanskje et sydende kunstnerliv, men møter lange ganger og stengte dører, sier hun.

I dag står dørene åpne. 17 våte sjeler skal få omvisning i atelieret hun deler med tekstilkunstner Siri Tollefsen.

Det er Bergen Kunstmuseum som står bak konseptet «Ukens kunstopplevelse». Hver tirsdag, midt i lunsjtiden, kan hvem som helst få seg en kunstopplevelse, helt gratis. Vanligvis er det gallerier som får besøk, denne uken er det altså et atelier.

— Det er viktig for oss å møte publikum, og vise hvem vi er, sier Maria.

Det skal handle om hvordan kunsten egentlig blir til. Og om drivkraften som ligger bak.

Gråhåret skoleklasse

— Ja, de eldste får sitte, tenker jeg, sier Maria, og peker mot noen spredte stoler.

— Kom inn, kom inn, det er bare å komme nærmere.

Som en veloppdragen skoleklasse lister de seg inn i atelieret, tre unge damer, en liten unge, men aller flest pensjonister. Ler litt, smiler masse, kikker rundt seg i lokalet.

— Den forrige utstillingen min handlet om SMS-kommunikasjon, sier Maria.

Gjestene lytter musestille mens hun forteller. Om de morsomme tekstmeldingene som ble til kunst. Om hvordan ungdommer kan ha alle vennene sine i mobiltelefonen. Og litt om hvor kunsten blir av til slutt.

— Da utstillingen var over var alt bare boss. Det er det triste med installasjonskunst, sier Maria.

I stedet for sølvpuss

— En vanvittig kreativitet! Dette er jo bare imponerende, sier Gunilla Jacobsen.

Hun er en av de faste gjestene på «Ukens kunstopplevelse», og har tråkket ned byens gallerier mang en tirsdag. Da er det ekstra kjekt å få se hvordan en kunstner faktisk jobber.

— Man går jo ikke og banker på dørene til kunstnere for å spørre om å få se.

Kunstopplevelsen handler ikke bare om kunst. Det sosiale kan være vel så viktig. - Mange ganger trenger man et puff for å komme seg ut av huset på en regnvåt tirsdag, sier Gunilla.

— Hadde jeg ikke vært her, ville jeg nok pusset sølv. Eller forberedt selskap. Men selskapet er ikke før på fredag, og sølvet kan jeg pusse senere, sier hun.