Veien mot nytt varehus i Åsane har vært lang og kronglete for Ikea. Det er åtte år siden planleggingen av nybygget startet, og byggesaken har vært til politisk behandling i over fire år.

I juli i år så det ut som alt var klart, og gravemaskinene begynte å grave ut området. Men etter bare 7 timer måtte arbeidet stoppes igjen. I dag var imidlertid alle klagemuligheter oppbrukt for naboer, miljøvernere og andre som har kjempet mot Ikeas nybygg.

— Dette er den beste julegaven vi kunne få. Det kommer til å skape enorm motivasjon for de ansatte som skal være med på å bygge opp verdens mest moderne varehus, sier Ikea-sjef Odd Rune Bjørge.

Mosegrodd tak Det nye varehuset blir på 37.000 kvadratmeter fordelt på to etasjer, pluss parkeringshus i underetasjen.

— En av de vanligste frustrasjonene hos våre kunder et at vi ikke har alt i sortimentet. De kommer til å få et større og bedre tilbud i det nye huset, sier Bjørge, som lover at det blir både ballrom og kafeteria i nybygget.

Og rundt nybygget skal det ikke bare bli asfaltjungel, lover Bjørge.

— Ikea har en plan for hvordan et varehus skal se ut, både innvendig og utenfor. Det blir grøntområder og sykkelstier. Dette betyr at vi kan levere et Ikea-konsept slik det skal være, sier han.

Motstanden mot prosjektet har også ført til en del nyvinninger som skal ivareta hensynet til miljøet. Blant annet skal det legges mose på hele taket, og elven skal ledes gjennom grøntområdet rundt varehuset.

— Vi har fått press fra mange kanter, og dette har kanskje bidratt til at det nye varehuset blir bedre tilpasset både miljømessig og samfunnsmessig, sier Bjørge.

Ikke verdens dyreste

Hvor mye varehuset kommer til å koste, vil ikke Bjørge ut med, men han bekrefter at estimatene på rundt en milliard kroner ikke er helt på jordet.

— Vi ønsker ikke å tallfeste nøyaktig hva det koster, men det nye veikrysset alene kommer til å koste 150 millioner kroner, sier han.

Det har også vært antydet at dette blir verdens dyreste Ikea-varehus, men det tror ikke Bjørge stemmer helt.

— Ikea har mer enn 300 varehus over hele verden. Ett av dem ligger på Manhattan, som har noen av verdens høyeste tomtepriser, sier han.

Ferdig om to år

Hvis alt går etter planen kan Ikea feire jul i nytt hus i 2011.

— Normalt tar det ett år å bygge et Ikea-varehus, men dette kommer til å ta to år. Det skyldes at området må planeres og at mye infrastruktur må bygges opp, sier Bjørge.

Nå skal Ikea-sjefen sørge for at arbeidet blir tatt opp igjen så snart som mulig.

— Vi har jo hatt apparatet i gang tidligere, og nå må vi bare få startet det opp igjen, sier han.

Er dette en sorgens eller gledens dag? Si din mening i kommentarfeltet under:

MOSETAK: På tegningene vises vanlige grå takplater, men det endelige taket blir dekket av mose.