Kleppestø skal omskapes fra en asfaltørken til et urbant sentrum med butikker, boliger og nytt kultur— og rådhus.

Slik er i alle fall planene til eiendomsselskapet NCC, som vant kommunens konkurranse om fremtidens Kleppestø.

De storslagne planene ble presentert for første gang torsdag.

— Kleppestøkaien ser ikke ut i måneskinn. Men dette er indrefileten i regionen, sier ordfører Knut Hanselmann (Frp).

Kommersielt

Ordføreren er strålende fornøyd med avtalen. Den innebærer at NCC skal kjøpe en 45.000 kvadratmeter stor tomt av kommunen for 158 millioner kroner. Tomten skal bygges ut med et bygningsareal på 72.000 kvadratmeter frem mot år 2020.

80 prosent av tomten skal brukes til butikker, boliger, hotell og andre kommersielle formål. Resten av arealet går til nytt rådhus, kulturhus, kaiområde og bussterminal, som kommunen selv skal finansiere. Dagens rådhus skal etter planen rives.

Ytterst på pynten av kaien skal det bygges et nytt hotell. Ved siden av, i et nytt strandområde, kommer det femti boenheter. Innenfor dette skal det nye kultur- og rådhuset ligge. Videre blir det butikker og handlegate, omkranset av tre større boligfelt med til sammen 310 nye boenheter.

Parkeringen flyttes under bakken. Det er planlagt tusen nye parkeringsplasser.

Syv etasjer

Flere naboer fikk sjokk da de fikk vite om planene i et lukket møte onsdag kveld:

— Jeg fikk totalt hakeslepp. De skal bygge så tett! Jeg skjønner ikke hvordan folk skal orke å bo der med unger, sier Thore Thomassen til bt.no.

De høyeste bygningene på Kleppestø kan bli på syv etasjer. Ordfører Hanselmann medgir at det er lagt opp til en høy utnyttelse av tomten.

— Men med handlegate og nok grøntareal tror jeg det blir fint.

Åpnes mot sjøen

NCC forsikrer at Kleppestø skal åpnes opp mot sjøen slik at folk får tilgang til strandsonen. Nettopp dette blir også fremhevet av juryen som har vurdert forslaget.

Petter Sunde, prosjektleder i NCC, antyder at det vil bli investert «et par milliarder» på Kleppestø i årene fremover. Han er fornøyd med å betale 158 millioner kroner for den attraktive tomten.

— Det er ikke hver dag man gjør en slik avtale.

- Har dere gjort et røverkjøp?

— Vi har kommet frem til det vi mener er markedspris for en slik tomt, sier Sunde.

Færre butikker = mindre penger

Avtalen er ennå ikke politisk behandlet. Men det skal skje kjapt. Allerede 11. juni kommer saken opp i kommunestyret.

Til høsten starter reguleringsarbeidet. Kommunen regner med at det vil ta et par år før gravemaskinene tar sine første jafs.

Dersom politikerne ønsker mindre kommersiell utbygging og mer friareal for innbyggerne, vil tomten bli tilsvarende billigere å kjøpe for NCC.

Hva synes du om planene? Bruk kommentarfeltet under bildet!

VEKK MED ASFALTEN: På kaien der det i dag befinner seg en stor parkeringsplass, skal det blant annet komme et nytt kulturhus (til venstre) og rådhus (til høyre). SKISSE: DARK ARKITEKTER AS
SKISSE: DARK ARKITEKTER AS
Håvard Prestegården
NCC