Frp, Høyre og KrF sitter denne uken i forhandlinger om å fortsette samarbeidet i fire år til. Venstre mangler ett mandat for å kunne gi Krf og Høyre et flertallsalternativ.

Forsker Hilmar Langhelle Mjelde ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen mener det nå kun er to aktuelle veier.

De to valgene

Scenario 1: Dagens byråd fortsetter; Høyre, Frp og KrF kommer frem til en plattform videre.

Scenario 2 : Frp byttes ut med Venstre, og vi får et byråd av Høyre, Venstre, KrF — med støtte av ett eller flere av minipartiene: Byluftlisten, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

— Men her er det viktig å være obs på at vi må vente og se om Byluftlisten faktisk kommer inn, understreker Mjelde.

Det endelige svaret på dette kommer i kveld.Langhelle Mjelde har følgende vurdering av de to alternativene:

Alternativ 1 : KrF er giret på dette; et samarbeid med Venstre kan bli vanskelig fordi KrF og Venstre er sterkt uenig i narkotikapolitikk.

Alternativ 2: Kan være et strategisk lurt valg av Høyre. De kan da «temme» de to miljøpartiene og i noen grad binde dem opp i kommende periode. I tillegg viser Høyre da at de lytter til velgere som vil ha mer grønn politikk. De to grønne partiene får på sin side mest innflytelse da og vil ikke reduseres til protestpartier som kun kan rope ut, men er uten makt.

Personkjemi

Hva skal til for at det skjærer seg mellom Høyre og Frp?

— Personkjemi kan bli veldig viktig, og den har ikke alltid være like god mellom de to partiene i Bergen. Personkjemi er spesielt viktig lokalt; er den på plass kan store politiske uenigheter overvinnes. Det viktigste for Høyre er hvilket scenario de tror kan gi dem mest handlingsrom og stabilitet til å fremme Høyre-politikk, sier Mjelde.

Han understreker at det er Høyre som stiller med de beste kortene her, Frp er sterkt svekket.

— Det blir avgjørende hvor kompromissvillig Frp er. Men flere kompromisser kan være veldig skummelt for Frp, deres politiske profil kan vannes ytterligere i neste periode. Kanskje Frp vil tjene på en opposisjonsperiode for å polere profilen sin igjen og vinne skuffede velgere tilbake.

Dilemmaet

Mjelde mener dette er et klassisk dilemma for et fløyparti som Frp.

— Medvirke til resultatoppnåelse eller drive programtro protestpolitikk? Som sagt, kanskje kommer de frem til at de trenger mer programprofilering i opposisjon nå.

Hva skal til for at Venstre vipper Frp ut av byrådet? — At dagens byråd ikke kommer frem til noe i forhandlingene. Å støtte byrådet kan gi de to grønne partiene innflytelse og gi Bergen mer grønn politikk, men de må vurdere hvilke kostnader dette har for dem også, sier statsviteren.

Risikerer de å bli holdt medansvarlig av sine velgere for politikk de er uenig i?

— Forbedrer ikke byluften seg, kan de to partiene da fremstå som irrelevante tross sitt samarbeid med byrådet og ryke ut i neste valg om fire år, oppsummerer Mjelde.

Hvem foretrekker du i byrådet? Si din mening under!

HØYREBØLGEN 2.0: Finansbyråd Harald Victor Hove (fra v.), byrådsleder Monica Mæland, ordførerkandidat Trude Drevland og helsebyråd Hilde Onarheim.
PAUL SIGVE AMUNDSEN
SKISSERER ALTERNATIVENEForsker Hilmar Langhelle Mjelde ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen mener det nå kun er to aktuelle veier.