Davy Wathne: — En trønder kan aldri bli bergenser

— Jeg er født i Florida, men regner meg som en bergenser. Det har med gemytt og lynne å gjøre, samt å holde i hevd de bergenske tradisjonene. Hvis du ikke har et forhold til Fisketorget og Fløien, Den Nationale Scene og Harmonien, kan du like godt bo i Oslo. Tradisjonene og respekten for dem må inn med morsmelken.

— Hva skal en trønder gjøre for å bli bergenser?

— Det er nærmest umulig. En sebra kan ikke bli prikkete, og en trønder kan ikke bli bergenser. Rolf B. Wegner klarte det, fordi han gjorde seg kjent med kulturen og levde i pakt med den. Det gjelder ikke å være en observatør, men å bli bergenser i liv og lære. Mange seiler under falskt flagg og er medgangsbergensere.

— ??

— De som bare dukker opp på Ullevål når Brann er i cupfinalen. Typiske eksempler er Alf Nordhus og Per Lønning, som var voldsomt patriotiske når Bergen var i vinden. Hvor var de ellers?

— Kan man lære å elske buekorps?

— Buekorps er en del av Bergen. De som ikke liker det, får flytte til Oslo. Så kan de knote rundt med avslepen dialekt som Vibeke Løkkeberg og Arne Bendiksen.

Herman Friele Jr.: - Tror på egeninnsats

— Det er artig at du spør, for vi diskuterte nettopp dette temaet over en familiemiddag. Hva er definisjonen på en bergenser? Vel, enten kan du være født i Bergen, eller så må du ha hjertet ditt her. Min definisjon er den siste. Bergen er en smeltedigel og mange bergensere kommer andre steder fra. Bengt Martin Olsen er jo finnmarking, men jeg tenker nesten ikke over at han ikke snakker bergensk, så lenge han oppfører seg som en bergenser.

— Hvilke råd har du til innflyttere som vil bli bergensere?

— Vi har fantastisk mange klubber og foreninger i byen. Gjennom dem får du viktige kontakter. Jobben er også et sted å skape gode relasjoner. Slik kommer du inn i miljøet. Men jeg advarer innflytterne mot å være for optimistiske. Det er alltid en treghet når man flytter og det tar til å komme inn i varmen. Slik er det også når du flytter fra Sandviken til Loddefjord, eller fra sentrum til Fana.

Dag Steinfeld: - Ikke bli bergenser

— Det er minst to personer som har sagt langt klokere ting om Bergen enn meg. Den ene er Ludvig Holberg, som sa at Bergen var Europas cocktail, på grunn av vår nære tilknytning til kontinentet. Den andre var Aksel Sandemose som hevdet at bergenserne var satt sammen av reservedeler, og det var grusomt når de alle virket sammen. De som ikke fant seg til rette i Europa, kom til Bergen.

— Hva vil du anbefale innflyttere å gjøre for å bli bergenske?

— Jeg vil ikke anbefale noen å bli bergenser. Folk må være seg selv.

Gunnar Staalesen: - Send ungene i buekorps

— Den klassiske regelen er at man skal ha tre generasjoner bergensere på begge sider, før man kan hevde å være ekte bergenser. Selv regner jeg meg som en turist, siden jeg er første generasjon i byen. Men jeg har lært meg å leve med det. Jeg har stor sans for folk med fremmed dialekt som er bergensere av overbevisning. Særlig sjarmerende er det når fargerike innflyttere begynner i buekorps. Folk som tar inn over seg byens fantastiske beliggenhet og historie og er stolte av byen, kan bli bergensere.

— Noen råd til innflyttere?

— Sender du barna i buekorps, kan du i hvert fall hoppe over en generasjon i rekken, før du kan kalle deg ekte bergenser. Det er en svært formildende omstendighet.

Wenche Kvamme - Kjøp fiskekaker

— Du er bergenser når du ikke lenger ergrer deg over buekorpsene og tapet av middagsluren, sier Kvamme. Selv er hun i Lofoten, men innrømmer at hun savner Bergen.

— Særlig savner jeg våren i Bergen. Det er en den vakreste tiden. Jeg vil anbefale nye bergensere å nyte byen. Gå på Hagelin og kjøp en fiskekake og ta en tur på Torget.

Davy Wathne.
Arkivfoto