Et elleve minutters fyrverkerishow oppdelt i 17 ulike sekvenser. Slik skal Bergen by markere at vi går inn i et nytt år.

- Dette blir antakelig det største fyrverkeriet som er blitt skutt opp i Bergen på veldig lenge, sier Espen Kolstad i Unique pyrotechnic.

- Hver sekvens bil bestå av ulike temaer og vare i 30-40 sekunder hver. Unntaket er den flotte hengende gullsekvensen som kommer til å vare litt lenger, fortsetter fyrverki-generalen.

Opera-show

Firmaet hans trakk det lengste strået og blir årets leverandør av Bergens felles fyrverkeri mandag. Det er første gang de har ansvaret for nyttårsrakettene her i byen, men de siste fire årene har de sørget for stjernesmell over Oslo ved årsskiftet.

- Det var vi som hadde ansvaret for fyrverkeriet under åpningen av Operaen i Bjørvika også, sier Kolstad entusiastisk.

I Bergen vil oppskytingen finne sted på Tollbodkaien, rett over fjorden fra Bontelabo og Festningen. Av sikkerhetsmessige årsaker har Bergen kommune gått bort fra alternativet med å skyte opp fyrverkeri ved Lille Lungegårdsvann.

- Det er  i lengste laget unna folk, men det satser vi på å komepensere med å bruke ekstra tydelie effekter, sier Kolstad, som mener 300-400 meter avstand fra publikum er det perfekte. Nå vil de på det meste være 800 meter fra tilskuerene.

Dårlig vær

En annen utfordring for Unique pyrotechniq er været. Nyttårsaften klokken tolv er det meldt åtte varmegrader, syv sekundmeter sønnavind og regn.

- Regn er det verste vi kan få når vi skal skyte opp fyrverkeri. Det fører til så mye røykutvikling, men vi skal ikke underselge produktet heller. Det kommer til å bli bra, lover Kolstad.

Lagret i Oslo

I likhet med i fjor blir Tollbodkaien stedet for utskyting. 300 kilo - eller elleve minutter - fyrverkeri ligger klart på lager i Oslo, og skal fraktes over fjellet i løpet av helgen.

For å friske opp reglene: Det er forbud mot privat bruk av fyrverkeri i sentrum, på Laksevåg og i Salhus. Derfor har Bergen kommune sammen med oljeselskapet Wintershall og Bergens Tidende bevilget 300.000 kroner til å arrangere et felles fyrverkeri nyttårsaften. Fyrverkeriet blir godt synlig fra hele Vågen og store deler av Bergen pluss nabokommuner.

Mindre fyrverkeri (klasse 1 og 2) kan midlertid brukes innenfor forbruksområdet dersom det ikke er fare for brann eller personskade. Fyrverkeri klasse III er tillatt ved promenadeveien langs Store Lungegårdsvann  og langs Nordnespynten.

Bruk av bakkefyrverkeri ellers er bare tillatt på nyttårsaften mellom klokken 18.00 og 02.00.

Fyrverkeriansvarlig i Bergen kommune Morten Meibom anbefaler folk å overvære oppslytingen fra Vågsbunnen og Torget.

- Der kommer i alle fall jeg til å stå. Det er de beste plassene å få meg seg oppskytingen fra.

Sikkerhetssjekk søndag

Branningeniør Arild Shandiz Nessen opplyser at Bergen brannvesen kommer til å ha vakter ute på strategiske plasser mandag. Søndag blir det også inspeksjon og avsperringer på Tollbodkaien, der fyrverkeriet skal sendes opp fra.

Ordfører Trude Drevland ser frem til årets feiring.

- Dette blir en flott måte å markere inngangen til det nye året på, og jeg håper dette kan bidra til å skape en trygg og trivelig atmosfære rundt nyttårsfeiringen, sier ordfører Trude Drevland.