— Bygget som koster 210 millioner kroner og skal sørge for at turister og andre blir mottatt av et lyst og trivelig bygg med flere fasiliteter i stedet for et slitent terminalbygg bortgjemt i Bergen havn.

Tor Bjerkli i Bergen Havnevesen er tydelig stolt over den nye oasen i Bergenshavnen.

— Dette bygget er ført opp av Bergen Havnevesen. Det er 12.800 kvadratmeter stort og skal gi turister og andre som kommer til byen et bedre førsteinntrykk av Bergen by, enn de får nå, sier han.

Store leieinntekter

Bygget inneholder en lys og trivelig kantine, hvor en kan sitte og vente på folk som kommer, eller bare sitte og se ut på utsikten over Bergen havn. Den inneholder skikkelige toalettfasiliteter og bagasjebånd som på flyplasser.

I tillegg til at selve bygget koster 210 millioner skal Bergen Havnevesen bruke ytterligere 30 millioner til å fikse opp området rundt bygget.

Men selv om bygget er dyrt, har Bergen Havnevesen planene klare for hvordan de skal få dekket utgiftene.

— Vi har mange leietakere i bygget. Nor Cargo, skal for eksempel leie halve huset. Og Color Line skal leie av de igjen. Men bygget skal hete Hurtigruteterminalen, poengterer Bjerkli.

Det er ikke bare Hurtigruten som får glede av bygget. I tillegg til at Color Line sine avganger skal gå fra stedet, vil både Kystverket og Beredskapsrådgivningen leie lokaler her

Nytt p-hus

Med de nye arbeidsplassene som kommer trenger Havnevesenet flere parkeringsplasser. Dette vil de løse med et nytt parkeringshus.

— Vi trenger nye parkeringsplasser. Derfor skal vi på sikt oppføre et parkeringshus mellom Hurtigruteterminalen og Nøsteboden der hvor parkeringsplassen nå er. Dette parkeringshuset skal etter planen stå ferdig om et år og vil romme omtrent 280 plasser, forteller Bjerkli.

Om det nye parkeringshuset blir for de ansatte ved det nye Havnebygget eller åpent for Bergens befolkning er usikkert.

TERMINAL TIL 210 MIL.: Den nye Hurtigruteterminalen koster 210 millioner, men Bergen Havnevesen skal bruke ytterligere 30 millioner til å fikse opp området rundt bygget.<br/> Foto: CHRISTINA NÆSS