— Dette er den største endringen av traseen siden 1982. Vi håper og tror at dette er tilstrekkelig for å få gjennomført arrangementet på en god måte, sier Arne-Kristian Teigland som er 7-fjellsgeneral i Bergen Turlag.

Kø og gjørme

Fjorårets tur ble en gjørmete affære for de fleste av deltakerne. I de bratte bakkene ned fra Ulriken skled barn, besteforeldre og supermosjonister i kø på det glatte føre. En spørreundersøkelse i etterkant avslørte at mange var misfornøyde med avviklingen og ønsket seg endringer.

I år blir ønsket oppfylt. For det første er traseen endret og forbedret flere steder for å unngå de endeløse køene.

— Vi kommer til å bygge en ny trapp ned til Skåleviksvannet så snart den siste snøen forsvinner. Denne trappen blir dobbel så bred som den forrige, sier Teigland.

Dette strekket på vei opp til Lyderhorn har til nå utgjort den trangeste flaskehalsen på det tradisjonsrike arrangementet.

Legger om ruten

I tillegg til dette blir den gjørmete ruten ned fra Ulriken lagt om.

— I stedet for nedgang i Bjørndalen, legger vi løypen ned den gamle slalåmbakken til Montana videre ned jerntrappen til Ulriksbanen og gjennom lindeallèen ved Haraldsplass til Knatten, sier 7-fjellsgeneralen.

Etter arrangementet i fjor med nesten 8000 deltakere tok flere til orde for at turen burde arrangeres over to dager; En dag for sprekingene og en familiedag. Dette har Turlaget valgt bort.

— To dager ville vært vanskelig å få til rent administrativt siden dette er et frivillig arrangement. Dessuten ville slitasjen på naturen blitt større enn den er i dag, og det ville blitt en dårlig løype for de som skulle ut og gå på dag to, sier Teigland.

Ingen tidligstartere

Det er satt et absolutt tak på 8000 deltakere. I motsetning til tidligere skal alle starte mellom klokken 07 og klokken 10 om morgenen. Tidligere kunne de som gikk den korteste varianten starte til langt ut på formiddagen, og det oppstod kork på vei ned fra Ulriken.

-Vi håper at trengselen blir mindre nå, sier Teigland.

Nytt av året er også at det ikke blir lagt ut klippetenger på toppene kvelden før turen. Dermed er det ingen som kan begynne grytidlig om morgenen før de andre.

— Hvis alt går som vi håper skal det ikke være nødvendig å starte så tidlig for å unngå køer, sier Teigland.

Hva mener du om endringene av 7-fjellsturen? Diskuter saken under!