Det er langt fra naturens fred og ro på Ulrikens topp nå om dagen. Det hamres, sages og bores som om det gjaldt livet. Til åpningen om to uker skal hele anlegget stå klart under samlebetegnelsen Ulriken 643, men akkurat nå ser byggeplassen kaotisk ut. Siden arbeidet for alvor tok til for et halvt år siden, har wirere, bæretau, trekktau og maskineri i tilknytning til banen blitt byttet ut. Restauranten på toppen har blitt strippet og bygget opp igjen, og øvre og nedre stasjon er totalrenovert. I tillegg er det kjøpt inn to spesialbyggete dobbeldeckere som skal frakte folk mellom sentrum og nedre stasjon.

— Jeg vet at alt blir ferdig til åpningen, men samtidig er jeg veldig klar over at det er mye igjen. Vi jobber på spreng for å bli ferdige. I natt var jeg i seng klokken tre og oppe igjen klokken seks. Det er mye logistikk å holde orden på, forteller han.

Artister på toppen

Til åpningshelgen har Foss fått Frank Nes med på laget. Flere kjente artister som skal opptre på Bergenfest vil også bidra til den tre dager lange Ulriken-festen. Fredag skal Bård Ose og Finn Tokvam gjøre en spesialversjon av sitt PILS-program på toppen, hvor mulige gjester bl.a. er Sondre Lerche og Easy Star All-Stars fra Jamaica. Både fredag 1. og lørdag 2. mai blir det livekonserter med bl.a. Los Straitjackets feat. Big Sandy, Jack Rubinacci, William Hut, Katzenjammer og Rachel Unthank and the Winterset. I tillegg håper arrangørene på Datarock.

— Dette blir en fest for alle – ikke bare for noen utvalgte, sier Foss. - Og det er det vi vil at Ulriken skal være også – et sted som alle kan benytte.

Barnas helg

Barna får spesielt god service under åpningshelgen. Alle under femten år får kjøre gratis med banen, i tillegg blir det gratis aktiviteter for barn og familier, utdeling av is, brus og ”Ulriksbollen”, som er spesiallaget, høy versjon av skillingsbollen. Ulriksbollen skal selges fast i restauranten, og senere kommer det en egen Ulriken-is også. Merkevaren Ulriken skal ikke gå ubemerket hen.

Fornuft og følelser

For 35-åringen er Ulriken 643 ikke bare et forretningsprosjekt, men også et personlig prosjekt. Faren Torbjørn Sirseth drev Ulriksbanen i mange år, og Foss har et nært forhold til anlegget.

— Jeg kjenner forholdene her og er veldig klar over hva jeg har gått inn i. Jeg har sett et betydelig potensiale her, og med den revitaliseringen vi har gjort nå kommer Ulriken til å bli aktuell for langt flere brukergrupper enn tidligere. Men det er klart at det blir spesielt for meg når vi åpner.

Ga etter for presset

Da Christian Foss kjøpte Ulriksbanen og restauranten for rundt ett år siden var han klar på at hele anlegget skulle revitaliseres, og det ble derfor bestemt at de gamle gondolene skulle males om i henhold til de øvrige fargene som var brukt. Men da bergenserne fikk nyss om at ikonene ”Perle” og ”Bruse” var blitt sølvgrå, begynte protestene. En facebook-gruppe ble opprettet for å få vognene tilbake til originalfargene gul og rød, med de originale navnene. Gruppen talte fort 7000 medlemmer. Nå har Foss bestemt seg for å gi etter for presset.

— Selv om vi ønsker å modernisere, er det viktig at bergenserne får beholde tradisjonene sine. Men jeg har ikke peiling på når vi skal rekke å lakkere om vognene igjen, flirer han.

Det som derimot blir nytt, er butikken inne i den øvre stasjonen som blant annet skal selge produkter fra samarbeidspartnerne Janus og Missing Link, i tillegg til en egen Ulriken 643-kolleksjon. Dessuten vil ekstremsportarrangøren Exin ha et aktivitetssenter på toppen som bl.a. tilbyr paragliding, fjellklatring, downhill-sykling og GPS-turer.

— Vi gjør mye nytt her oppe, men samtidig har jeg et langsiktig perspektiv på alt vi gjør. Jeg ser for meg å drive anlegget i mange år og gjøre Ulriken 643 til en solid merkevare.

— Har du fremdeles anlegget når du er pensjonist?

— Det kan godt hende, ler Foss.

Rune Berentsen
Christian Foss ser frem til åpningen av det nye anlegget. MMS-foto: Elisabeth Kleppe
Foss inne i den nye restauranten som skal servere mat laget av ferske råvarer fra Vestlandet.MMS-foto: Elisabeth Kleppe
Kaotisk byggeplass på Ulrikens topp.MMS-foto: Elisabeth Kleppe
Bergenserne får viljen sin - vognene blir malt rød og gul igjen.MMS-foto: Elisabeth Kleppe